Der Spiegel: НАТО се тресе, САЩ са основният виновник

Спорът за подводниците за Австралия доведе до изостряне на отношенията между партньорите от НАТО, според германското списание Der Spiegel. Възмутен от разпадането на сделката, Париж отмени срещата с британския министър на отбраната. Не само Франция е недоволна от създаването на новия алианс в Индо-Тихоокеанския регион между САЩ, Великобритания и Австралия: Китай и Северна Корея също излязоха с остри критики.

Спорът между партньорите от НАТО за подводниците ескалира, пише германското списание Der Spiegel. Париж отмени срещата с британския министър на отбраната.

Der Spiegel: НАТО се тресе, САЩ са основният виновник

Лондон и Вашингтон искат да доставят на Австралия ядрени подводници, но това доведе до напрежение в отношенията с Франция. В разгара на този спор Париж реши да отмени срещата между френския министър на отбраната Флорънс Парли и британския й колега Бен Уолъс. Министерството на Парли обяви в неделя вечерта, че срещата, планирана за тази седмица в Лондон, няма да се състои. Причината: отказ от страна на Франция.

Австралийското правителство отмени сделката за подводниците за милиарди долари с Франция и вместо това избра да купи атомни подводници от САЩ, което разгневи правителството в Париж.

Според френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан този инцидент утежнява бъдещето на НАТО и оказва влияние върху одобряването на новата стратегическа концепция на алианса.

Освен това той обвини съюзниците в „лъжа, двуличие, тежко предателство на доверието и неуважение“.

През следващите дни се планират кризисни преговори между американския президент Джо Байдън и френския му колега Еманюел Макрон.

Новият алианс за сигурност предизвика недоволството не само в Париж. Китай също разкритикува този нов алианс и го описа като „изключително безотговорен“. Според официалния представител на външното министерство в Пекин, този алианс подкопава мира и стабилността в региона.

Северна Корея също изрази загриженост, която във връзка с формирането на новия алианс в Индо-Тихоокеанския регион издаде предупреждение за надпревара в ядрените въоръжения в региона.

«Това са крайно нежелателни и опасни действия, които нарушават стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион и биха могли да предизвикат надпревара в ядрените въоръжения», заяви говорителят на външнокорейското министерство в понеделник.

Според него новият алианс ясно показва, че САЩ са „основният виновник в разпадането на международната система за неразпространение на ядрените въоръжения“.

Пхенян със сигурност ще предприеме контрамерки, ако алиансът има «поне минимално отрицателно въздействие върху сигурността» на Северна Корея, съобщава Der Spiegel.

Източник: https://www.spiegel.de/consent-a-?targetUrl=https%3A%2F%2Fwww.spiegel.de%2Fausland%2Ffrankreich-sagt-treffen-mit-britischem-verteidigungsminister-wegen-u-boot-streit-ab-a-d2d577a7-cf7c-4fe8-a78b-398cf587c8e4&ref=https%3A%2F%2Frussian.rt.com%2F

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments