The Wall Street Journal: САЩ търпят поражение, под въпрос е либералният световен ред

20 години след нахлуването в Афганистан САЩ се озоваха в доста особена позиция: Вашингтон не успя да реши нито един сериозен проблем, пред който е изправен либералният световен ред, докато позицията му като цяло беше разклатена, пише The Wall Street Journal. В същото време, както отбелязва вестникът, в бъдеще политиката на САЩ ще се определя от действията на два лагера — „сдържаните“, застъпващи се за намаляване на влиянието на Вашингтон в света, и по-агресивните „глобалните националисти“.

The Wall Street Journal: САЩ търпят поражение, под въпрос е либералният световен ред

20-ата годишнина от атаките на 11 септември се посреща от американската външна политика в доста странна позиция. Съединените щати никога не успяха да стабилизират Близкия изток, да преработят афганистанското общество или да спрат джихада. В същото време нито един терорист не успя да извърши нито една терористична атака на територията на САЩ от 11 септември. В резултат на това за Вашингтон войната с тероризма отиде на заден план, защото е налице по-належащ проблем: евентуалния срив на либералния световен ред, пише The Wall Street Journal.

След края на Студената война цялата стратегия на Вашингтон се основаваше на един крайъгълен камък — желанието да се изгради либерален световен ред чрез насърчаване на принципите на свободната търговия и светското демократично общество. Външнополитическите елити на САЩ бяха уверени, че тази стратегия не само ще защити надеждно американските интереси, но като цяло ще даде на човечеството като вид най-голям шанс за оцеляване. Според тях в епохата, в която Дамоклевият меч на тоталната ядрена война постоянно надвисва над човечеството и светът е застрашен от глобални проблеми като глобалното затопляне, само ефективни международни институции могат да спасят ситуацията.

Посланието, разбира се, е много силно, но на практика глобалистите досега не успяха да се справят с предизвикателствата на 21 -ви век.

Либерализацията на международната търговия се забави на фона на нарастващите протекционистки настроения. Либералната демокрация също постепенно отстъпва. По-специално организациите за наблюдение на демокрацията като Freedom House показват, че политическата свобода намалява в много страни.

Междувременно Китай, Русия и Иран хвърлят все по-големи предизвикателства пред Съединените щати, а техните начинания често са придружени от успех. В резултат на това, в сравнение с 2001 г., проблемите на либералния световен ред само се изостриха, докато ресурсите за тяхното решаване изтичат…

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front 

Коментари:

comments powered by HyperComments