The Paper: Западът предприема мерки срещу Русия, тя дава неочакван отговор

Съединените щати, страхувайки се за собствената си международно положение, се опитват по всякакъв възможен начин да окажат натиск върху Русия и да подтикнат други държави да „й помогнат“ да повтори съдбата на СССР, пише The Paper. Но в отговор Вашингтон получава „неочаквана“ реакция от Москва. Каква ще бъде следващата му стъпка?

Превод от The Paper, Китай

The Paper: Западът предприема мерки срещу Русия, тя дава неочакван отговор

Още от Студената война Русия е истински „трън в очите“ за САЩ, която те се опитват да премахнат по всякакъв начин. Америка подтиква другите западни държави да обкръжат Русия и да я доведат до разпад, както се случи със Съветския съюз.

Изправена пред всестранния натиск от страна на Запада, Русия, от една страна, е принудена да предприеме ответни мерки, а от друга, да се подготви за преговори. На 11 септември руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че макар Западът да е стигнал до безпрецедентно влошаване на отношенията с Москва, Русия е готова за диалог.

„Западът, воден от САЩ, стигна до безпрецедентно изостряне на отношенията с Русия. Въвеждат се незаконни санкции, използват се други инструменти на недобросъвестна конкуренция. Те се опитват да забавят развитието ни.

Но дори и при тези условия руската страна не изпадна в автаркия, самоизолация или конфронтация. Страната ни е отворена за сътрудничество с всички, които са готови да направят това на равноправна основа, без никакви ултиматуми“, заяви главата на Министерството на външните работи на Русия.

Лавров подчерта също, че ако Западът е готов, «още утре ще възобновим отношенията си на взаимноизгодна база». Този положителен сигнал от Русия е неочаквано и рядко явление. В края на краищата Америка обсажда Русия от много години, а противоречията между страните нарастват. Много руснаци нямат топли чувства към САЩ.

Но от геополитическа гледна точка Русия не иска да продължава конфротацията със САЩ. Урокът от разпадането на Съветския съюз е усвоен и Русия със сигурност не иска да го повтори.

Сега, след като Русия изпрати положителен сигнал, САЩ ще се съгласят ли?

В момента Америка не може да се съгласи да преговаря с Русия. Всички знаят, че САЩ гледат на Русия като на стратегически противник, надявайки се, че това ще намали ядрените й оръжия, което ще намали тяхното ниво на безпокойство. Русия обаче едва ли ще се откаже от ядрените си оръжия.

Русия е световна сила и се нуждае от ядрени оръжия, за да запази статута си. Без тях САЩ няма да се съобразяват с нея. Между страните има разногласия по въпроса за намаляване на ядрените оръжия. Докато Русия многократно призоваваше за мирни преговори, САЩ се надяват, че Русия ще прояви инициатива и ще направи отстъпки.

Освен това Америка разглежда Русия като ключов стратегически противник с цел  контрол над Европа и поддържане стабилността на американската хегемония в света. Само като сдържат Русия и популяризират теорията за руската заплаха, САЩ могат да защитят хегемонистките интереси на Запада. Западните страни зад САЩ упорито вървят напред към целта си.

Сдържането на Русия е от общ интерес за западните страни, тъй като в техните очи Русия е истинско бедствие.

Източник: https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_14462109

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments