Le Figaro: Франция може да напусне НАТО

Отговорът на Франция на скандала с развалянето на договора за доставка на подводници за Австралия може да не се ограничи до изтеглянето на посланика от САЩ, пише Le Figaro, позовавайки се на експертно мнение.

Според експерти въпросът може да стигне до изтеглянето на французите от НАТО.

Въпреки това, дори и това да не се случи, Париж и Брюксел трябва да помислят за провеждане на независима политика, независима от САЩ, отбелязват събеседниците на вестника.

Le Figaro: Франция може да напусне НАТО

Отзоваването на френските посланици от САЩ и Австралия за консултации е „безпрецедентно решение“, съизмеримо с „шамара“, нанесен от САЩ на френския си съюзник, не само в областта на търговията, но и в областта на дипломация, пише Le Figaro. Според публикацията споразумението AUKUS, създадено за противодействие на Китай, всъщност означава изтласкване на Франция и Европа от ключовия регион на 21 век — Индо-Тихоокеанския регион.

Както припомня вестникът, първата реакция на Франция беше доста плаха: тя отмени участието в тържествената вечер в резиденцията на френския посланик във Вашингтон в чест на годишнината от решителната морска битка във войната за независимостта на САЩ , което завърши с победата на френския флот над британците през септември 1781 г.

С изтеглянето на посланика Париж „се изкачи с една степен“, отбелязва Le Figaro. Както подчертава бившият френски посланик в САЩ Жерар Аро, единственият път, когато френският посланик е бил отзоваван от САЩ, е било по време на Френската революция.

„Но дали това решение, колкото и историческо да е то, ще бъде достатъчно за утвърждаване на дипломатическия статут на Франция — а с нея и на европейския континент — в лицето на американския гигант?“ — пита вестникът.

„В краткосрочен план е логично да се очакват други символични мерки, като спиране на някои съвместни събития или отлагане на някои срещи“, каза Бруно Тертре, заместник -директор на Фондация за стратегически изследвания.

В средносрочен до дългосрочен план всичко зависи от това дали французите сравняват тази криза с напрежението през войната в Ирак през 2003 г. или кризата през 1956 г. около Суецкия канал, казва политологът, специалист по геополитически и стратегически анализи.

Както си спомня експертът, няколко месеца след кризата от 2003 г., която беше своеобразен огледален образ на днешната — тогава САЩ смятаха позицията на Франция за предателство — политическото и военното сътрудничество между Париж и Вашингтон беше почти напълно възобновено.

Във втория случай кризата беше по-сериозна и, ако вземем това за аналогия, Франция би могла „да направи реални стратегически промени, чиито последици биха могли да бъдат по-значими и по-дългосрочни“, казва специалистът.

«Вече виждаме увеличаване на броя на гласовете за излизане на Франция от НАТО», отбелязва Бруно Тертре и добавя, че «е напълно възможно да се обмисли някакъв среден път».

„НАТО може да стане жертва“, съгласен е бившият посланик във Вашингтон Жерар Харо. Както припомня дипломатът, президентът Макрон вече заяви, че НАТО е в кома.

„Не е тайна, че той няма и най-малко уважение към тази организация. В определени среди има изкушение да се напусне този военен съюз“, признава бившият посланик.

Източник: https://www.lefigaro.fr/international/crise-des-sous-marins-que-peut-la-france-face-au-geant-americain-20210918

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments