Frankfurter Allgemeine: Полша напуска ЕС?

Кавгата между Варшава и Брюксел за полската съдебна система може да доведе до бавното отделяне на Полша от ЕС, пише Frankfurter Allgemeine. Както отбелязва вестникът, никой не може да каже със сигурност какво ще се случи, ако Варшава наистина пренебрегне върховенството на европейското право над националното. Междувременно редица водещи полски политици вече признаха възможността за «полексит» в своите изявления.

Frankfurter Allgemeine: Полша напуска ЕС?

В момента Полша активно обсъжда «полексит» — излизането на страната от ЕС, пише Frankfurter Allgemeine.

Опозицията твърди, че съществува реална опасност от подобен сценарий, докато властите казват, че всичко това е измислица на техните противници. Както отбелязва вестникът, тази реторика на правителството се обяснява с високия процент одобрение на ЕС сред полското население.

Освен това икономическите и социални инициативи на управляващата партия „Право и справедливост“, с помощта на която възнамерява да осигури победа на следващите избори, в много голяма степен зависят от субсидиите от Брюксел, отбелязва вестникът. Самите власти публично декларират, че членството в ЕС съответства на полските интереси.

Защо тогава се говори за «полексит»?

Отправната точка беше кавгата между Варшава и Европейската комисия за върховенството на закона в Полша, пише Frankfurter Allgemeine. Тя започна, след като „Право и справедливост“ пое контрола над Конституционния съд през 2015 г. Оттогава управляващата полска партия постепенно пое контрола над другите съдилища.

Европейската комисия реагира с критики и искове пред Европейския съд, припомня вестникът. Тази конфронтация отдавна се върти около въпроса дали Варшава признава един от основните принципи на ЕС: върховенството на европейското право над националното право.

Фактът, че полският Конституционен съд изпълнява заповедите на полското правителство, не подлежи на съмнение, пише вестникът: всички негови членове са членове на Партията «Право и справедливост». Полският премиер Матеуш Моравецки възложи на Конституционния съд да провери дали хартата на ЕС отговаря на полската конституция. Оттогава съдът отлага всеки път присъдата си: новата дата е определена за следващата сряда.

Колкото по-далеч отива спорът между Варшава и Брюксел, толкова по-тежки стават изявленията от страна на полската десница, пише Frankfurter Allgemeine. След като миналата седмица Европейската комисия поиска глоба за Полша в Европейския съд, полският министър на правосъдието Збигнев Зебро заяви, че срещу Полша се извършват „хибридни атаки“, а председателят на партията „Право и справедливост“ Ришард Терлецки, беше първият водещ политик, който говори за възможността за излизане от ЕС:

„Англичаните показаха, че не харесват диктатурата на Брюксел — и си тръгнаха“.

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/streit-mit-der-eu-gefahr-eines-polexits-waechst-17542281.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments