Украйна планира да минира Черно море


Журналист от китайското издание «Соху» коментира плана на главата на украинския НПК «Кливер» Оксана Врублевская да минира Черно море за масовото унищожаване на корабите на ВМС на Русия. Това съобщи РИА Новости.

Украйна планира да минира Черно море

Според журналиста въоръженият конфликт между страните няма да се ограничи само до сблъсъци по море. В същото време той смята, че дори Украйна да успее да нанесе щети на руския флот, това ще бъде последвано от „мощен отговор“ от страна на Русия, който ще доведе до унищожаване на съседната държава.

„Киев едва ли сериозно планира да нанася удари по руски кораби. Изявленията на Врублевская са просто опит за тракане на оръжие на фона на стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО“, цитира становището на журналиста агенцията.

Украинският президент Владимир Зеленски многократно заявява, че Киев е за «засилване на ролята на НАТО» в Черно море. По време на посещението си в САЩ той подчерта, че ситуацията, в която силите на алианса присъстват само във водната зона, но „не използват оръжия“, за него „не е достатъчно“.

Руското министерство на отбраната отчита засилената активност на силите на алианса в региона. Дейността на разузнавателните самолети на НАТО над Черно море се е утроила, каза генерал-майор Николай Гостев, командир на 4-та армия на ВВС и ПВО от Южен военен окръг (ЮВО). От началото на годината вече са фиксирани 560 полета, което е повече, отколкото през цялата 2020 година.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments