TNI: Русия иска да бъде готова за война с НАТО

Експертът по национална сигурност Марк Епископос счита, че учението „Запад 2021“ е доказателство за задълбочаване на военните връзки между Русия и Беларус. Тези учения са много сериозна мярка за подготовка за реални военни действия. Обезпечаването на военната безопасност на Съюзната държава между Русия и Беларус е тяхна основна тема.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Русия иска да бъде готова за война с НАТО

Мащабните учения свидетелстват за задълбочаване на военните връзки между Русия и Беларус, това се случва в момент, когато президентът Лукашенко, озовал в трудна ситуация, е подложен на засилени санкции.

Руско-беларуските военни учения „Запад-2021“ са към края си. Церемонията по закриването се проведе тази седмица на полигона Мулино в района на Нижни Новгород.

«Учението» Запад-2021 «показа, че можем бързо да създадем мощни междувидови групировки, да планираме военни действия във всяка посока, да потиснем всяка агресия, с решителен удар да вразумим и да отрезвим всеки враг», каза заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, добавяйки, че те са резултат от цяла година съвместна подготовка.

„Запад“ е поредното мероприятие от поредицата руски учения, които се провеждат последователно на всеки четири години. Ученията «Кавказ-2020», «Център-2019» и «Восток-2018» се проведоха преди «Запад». Руските медии съобщиха, че до 200 000 военнослужещи, 80 самолета и хеликоптера, почти 800 бойни машини, включително 290 танка, 240 артилерийски оръдия и 15 кораба на флота, са участвали във военните игри. Номинално това учение не беше насочено срещу конкретна държава, но основната цел на маневрите беше да се провери способността на руските и беларуските сили да отблъснат съвместно мащабна офанзива от силите на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Руският президент Владимир Путин присъства на един от етапите на Запад-2021, пристигайки в Мулино на 13 септември, за да наблюдава танковите маневри.

Един от важните компоненти на учението беше масиран въздушен удар, включващ над 60 самолета, включително 12 машини за въздушна поддръжка на Су-25, 16 многоцелеви изтребители Су-30, шест изтребителя Су-24, шест стратегически бомбардировача Ту-22М3, а също и неуточнен брой разузнавателни самолети Су-24МР, които действаха с подкрепата на изтребители Су-35С от Западен военен окръг. Всеки бомбардировач Ту-22М3, участващ в учението, изстреля осем бомби от един и половина тона. Руското министерство на отбраната заяви, че по време на въздушните удари са били ударени над 50 условни цели.

Мащабните учения свидетелстват за задълбочаване на военните връзки между Русия и Беларус, това се случва в момент, когато президентът Лукашенко, озовал се в трудна ситуация, е подложен на засилен санкции. Лукашенко посети миналата седмица Москва, където подписа споразумение за прилагането на някои разпоредби за интеграцията на двете страни, които са заложени в договора от 1999 г. за създаване на съюзната държава. Този договор проправи пътя към пълното обединение между Русия и Беларус.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/zapad-russia-wants-be-ready-war-nato-193859

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments