Край на ЕС в НАТО? Европа преминава на ново ниво

След като Австралия, САЩ и Обединеното кралство създадоха нов военен блок AUKUS, Европейският съюз най-накрая може да премине от думи за въоръжените сили на ЕС към дела и да създаде свой собствен военен блок, за да не разчита на Америка за отбрана.

Край на ЕС в НАТО? Европа преминава на ново ниво

Това заяви главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя призова за ускоряване на развитието на Европейския съюз за отбрана, като уточни, че това няма да изисква формирането на нови подразделения — те вече съществуват.

Фон дер Лайен добави също, че съюзът трябва да има достатъчна политическа воля, за да използва военни инструменти в международните отношения без помощта на САЩ и НАТО.

„Време е да преминем към следващото ниво“, завърши тя.

Фон дер Лайен, която преди това оглавяваше германското военно ведомство, смята, че ЕС трябва да осигури стабилност в своя регион и извън него, както и да участва в мисии, които не са инициирани от НАТО или ООН.

Припомняме, че във връзка със създаването на новия военен блок AUKUS от Австралия, САЩ и Великобритания, Франция призова за консултации посланиците си от първите две посочени държави.

Както съобщихме по-рано, френското външно министерство заяви, че «кризата с подводниците» в отношенията със САЩ неизбежно ще се отрази на бъдещето на НАТО.

По-рано външният министър на Франция Льо Дриан нарече западните си съюзници «лъжци» и «двуличници».

Изглежда Франция, след ситуацията с прекратяването на споразумението за доставка на подводници, „откри нещо ново за себе си“ в отношението си към САЩ и Австралия. Може би, „завличайки“ Франция с 56 милиарда евро, САЩ и Австралия потвърждават думите на Макрон за „мозъчната смърт на НАТО“

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments