Германия може да преразгледа договореностите за «Северен поток 2»

Новото германско правителство може да преразгледа конкретните споразумения с Русия относно Северен поток 2, заяви Урс Ункауф, говорител на Федералната асоциация за икономическо развитие и външна търговия на Германия, в интервю за «Известия».

Германия може да преразгледа договореностите за "Северен поток 2"

«Ако Зелените дойдат на власт, на Германия ще й стане по-трудно да преговаря с Москва в енергийния сектор, тъй като Зелената партия няма достатъчна компетентност в Русия», отбеляза политикът.

Според него това се дължи преди всичко на факта, че представителите на Зелената партия не са установявали връзки с Русия през последните години.

Ункаф отбеляза, че не трябва да очакваме смекчаване на политиката на санкциите към Москва от новия германски кабинет, тъй като основата на коалицията ще бъде формирана от същите партии, които бяха на власт през последните години.

„През последните години те подкрепяха политиката за ограничаване и намаляване на сътрудничеството с Русия. Затова смятам, че инициативата за възстановяване и преместване на отношенията ни по нов път трябва да дойде от бизнеса, от сферата на културата“, каза той.

В същото време политикът подчерта, че Руската федерация и Германия трябва да водят диалог, дори ако позициите на страните не съвпадат на 100%.

„Трябва да се върнем към реалистичния подход към това откъде трябва да се ръководи външната политика — на базата на нашите национални интереси. Затова се надявам, че с идването на новото правителство все пак ще имаме шанс да развием и поддържаме стратегически диалог с Русия“, обобщи Ункауф.

По-рано членът на Европейския парламент от «зелената» фракция Райнхард Бутикофер заяви, че газопроводът «Северен поток 2» може да се превърне в инвестиционни руини, ако проектът наруши енергийното законодателство на Европейския съюз.

„Северен поток 2“ представлява две вериги газопровод с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия.

На 10 септември «Газпром» обяви завършването на строителството на «Северен поток 2».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments