Франция към съюзниците си: Вие сте лъжци и двуличници

Несъстоялата се сделка за закупуването на френски подводници от Австралия може да има отрицателни последици за бъдещето на НАТО, пише Der Spiegel, позовавайки се на думите на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Политикът обвини съюзниците на Париж в «лъжа» и «двуличие».

Франция към съюзниците си: Вие сте лъжци и двуличници

Разправията за неуспешната сделка за подводници между Франция и Австралия може да има тежки последици за бъдещето на НАТО, пише Der Spiegel, позовавайки се на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Според Льо Дриан, провалът на сделката може да усложни укрепването на новата стратегическа концепция на алианса. Политикът също обвини съюзниците на Франция в «лъжа» и «двуличие».

Изданието припомня, че по-рано Франция отзова своите посланици от САЩ и Австралия за консултации. Преди това Австралия, САЩ и Великобритания обявиха създаването на нов отбранителен съюз в Индо-Тихоокеанския регион: в резултат на създаването на тази асоциация Австралия отказа да закупи френски подводници и реши да закупи американски.

Според Der Spiegel, още преди изявлението на Льо Дриан, председателят на военния комитет на НАТО Роб Бауе заяви, че не очаква никакво влияние на кавгата за подводниците върху работата на алианса. Междувременно прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс отбеляза, че разбира недоволството на френската страна и изрази надеждата, че ще успее да обсъди този проблем с представителите на Франция на следващата сесия на ООН в Ню Йорк. Прайс подчерта, че Франция е един от най-важните и най-стари партньори на САЩ.

Източник: https://www.spiegel.de/consent-a-?targetUrl=https%3A%2F%2Fwww.spiegel.de%2Fausland%2Ffrankreich-sieht-im-streit-ueber-u-boot-deal-belastung-fuer-zukunft-der-nato-a-6f7a22c9-cc8f-478c-a08d-3c95361bb390&ref=https%3A%2F%2Frussian.rt.com%2F

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments