Figaro: Франция трябва да отговори на американското „предателство на века“ с решителни стъпки към независимост

Тази седмица трима френски съюзници — САЩ, Великобритания, Австралия — й забиха с нож в гърба, нарушавайки „договора на века“ за доставката на подводници, пише колонистът на Le Figaro Едуард Тетро. Според публициста, отговорът на Франция на предателството на САЩ трябва да бъде да укрепи собствената си автономия, да увеличи разходите за отбрана и да откаже услугите на американските финансови корпорации, които предават данни на правителството на САЩ.

Figaro: Франция трябва да отговори на американското „предателство на века“ с решителни стъпки към независимост

Тази седмица трима френски съюзници: САЩ, Великобритания, Австралия — заедно и след месеци заговор в мълчание решиха да й забият нож в гърба, пише публицистът Едуард Тетро на страниците на Le Figaro, припомняйки по повода известния израз:

„Избави ме, Боже, от приятелите ми, а аз сам ще се справя с враговете си.“

„Договорът на века“ за доставката на подводници за Австралия, спечелен от Naval Group през 2016 г., се превърна в „предателството на века“ за френско-американските отношения, заявява авторът.

Както отбелязва публицистът, доскоро отговорността за промяна на поведението на американците по отношение на техните исторически съюзници, предимно Франция, беше стоварена върху „широките плещи на Доналд Тръмп“.

„Но на Джо Байдън дължим срамното фиаско в Афганистан и оставянето на талибаните и техните терористични съюзници на огромен арсенал от оръжия, които те ще използват срещу нас, когато му дойде времето.

На него дължим това ново предателство, извършено толкова чисто, че нашето разузнаване не е усетило нищо“, акцентира Тетро.

Очевидно е, че американската държава е по-добре подготвена да подкопае френските интереси, отколкото да изтегли успешно войските си от Афганистан, Сирия и Ирак, иронизира авторът.

В същото време дипломатическите и икономическите възможности на Франция са ограничени пред тревожната американска дипломация. Едно от очевидните изкушения в тази ситуация е излизането от обединеното военно командване на НАТО, но остава въпросът: „къде и с кого да отидем“ след това. Единственият възможен отговор е следният: „във все по-опасния свят никога няма да се набъркваме в дневния ред на САЩ, Китай или Германия“, смята авторът.

Един от примерите за конкретни действия, които трябва да бъдат предприети от Франция след претърпяна обида от страна на американците, публицистът нарича забраната на всички администрации, държавни предприятия, предприятия със стратегическо значение и компании с държавен капитал да прибягват до услугите на американските инвестиционни банки или консултантски фирми.

Както припомня Тетро, законът, наречен «Патриотичен акт», задължава американските финансови фирми и посредници, които събират стратегически важна информация, да предоставят на федералното правителство на САЩ всички свои данни.

Дали прекомерното присъствие на американски консултантски компании във френския държавен апарат и военно-индустриалния апарат е допринесло за скъсване на договора с Naval Group, пита публицистът.

Според него би било хубаво, ако френските власти бързо поемат инициативата да елиминират американските компании от този пазар, като по този начин допринесат за развитието на съществуващите френски и европейски играчи, които са по-близки и по-загрижени за устойчивите интереси на собствената си страна.

Освен това авторът призовава Франция да преразгледа разпределението на бюджетните средства, като припомня, че широко известният план за подкрепа на икономиката след пандемията в размер на 100 милиарда евро не включва инвестиции в отбраната, докато „космосът е милитаризиран, Тихият океан се въоръжава бързо, Африка гори, а Турция, джихадистите и Русия заплашват.»

„Може ли държава, която днес загърбва собствената си защита и собственото си бъдеще и губи смисъла на усилията, все пак да се ползва с уважението на двамата си съюзници и техните противници?» — пита Тетро, ​​припомняйки, че президентът Макрон има само няколко месеца, за да започне конкретни действия в духа на отбраната.

Източник: https://www.lefigaro.fr/vox/monde/sous-marins-australiens-apres-la-rupture-du-contrat-du-siecle-ce-que-nous-devons-faire-sans-attendre-20210917

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments