TNI: Руският огнемет на XXI век може да унищожи американските танкове

Много държави, включително САЩ, вече се отказаха от използването на огнехвъргачки. Но не и Русия, която с „удвоени усилия“ използва огън на бойното поле, пише TNI. Най-новият прототип на тежката огнеметна система TOС-2 е подобна на «одиозната» ракетна система за залпов огън БM-13 и може лесно да стовари мощна стрелба по противника.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Руският огнемет на XXI век може да унищожи американските танкове

За разлика от предишните модели, които бяха инсталирани на шаси на танк, TOС-2 е направен върху шаси на камион «Урал» с повишена проходимост и товароносимост.

Много държави, включително САЩ, се отказаха от използването на огнехвъргачки, но Москва удвои усилията си в използването на огън на съвременното бойно поле. Но това вече не са някогашните огнехвъргачки, които пехотата използва по време на двете световни войни. Русия разработи тежка огнеметна система TOС-1A «Солнцепек» на базата на танка Т-72. Това е ракетна система за залпов огън, предназначена за стрелба с термобарични боеприпаси.

В момента се тества най-новият прототип на тежката огнеметна система TOС-2 «Тосочка», съобщи ТАСС, позовавайки се на руските военни.

«Тежкият огнемет ТОС-2 — това е един от най-новите образци въоръжение за войските от РХБЗ (радиационна, химическа и биологична защита), сподели в интервю за вестника на военното ведомство «Красная Звезда» командващият войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-лейтенант Игор Кирилов. — Опитната партида на даденото оръжие пред тази година е доставена във войската и постоящем преминава през изпитания».

Преди тези изпитания се проведе първият етап от огнехвъргачните тестове, който се проведе по време на ученията Кавказ-2020 на полигона Капустин Яр в Астраханска област. На основния етап от учението присъства президентът на Руската федерация Владимир Путин, въпреки че не е известно дали е видял «Тосочка» в действие.

TOС-2 «Toсочка» е нова версия на тежката огнеметна система TOС-1A «Солнцепек». Новата платформа е с подобрени характеристики. TOС-1A е модернизирана версия на TOС-1 «Буратино», както се нарича добре бронираната тежка ракетна система за залпов огъ, способна да изстрелва запалителни и термобарични ракети, както и да поразява или унищожава всякакви незащитени цели по пътя си.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/russias-21st-century-flamethrower-could-destroy-us-tanks-193555

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments