The Telegraph: На Европа й е нужен газ, сега Русия може да диктува правилата

Цените на природния газ в Европа и Великобритания скочиха до рекордно високи нива. Те могат да бъдат балансирани чрез възможно най-ранното въвеждане в експлоатация на Северен поток 2, каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент. Въпреки факта, че газопроводът е завършен, одобрението на проекта от Европа може да продължи до пролетта.

Превод от The Telegraph (Великобритания):

The Telegraph: На Европа й е нужен газ, сега Русия може да диктува правилата

Според анализаторите, на фона на повишеното търсене в Европа, Русия може да «диктува правилата» по отношение на «Северен поток 2»

Държавният енергиен гигант «Газпром» обяви миналия петък, че е спорният газопровод е «напълно завършен».

Но търговските доставки на газ не могат да започнат, докато германските и европейските регулатори не одобрят проекта, което може да се проточи до пролетта.

Цените на природния газ в Европа и Великобритания излетяха до рекордни нива, защото въстановяването на търсенето след твърдия локдаун, въведен заради коронавируса, се случва на фона на ниската производителност на ветрените електростанции заради ниската скорост на вятъра и ограниченията в доставките на газ в навечерието на зимата.

«Потребностите от газ са големи, освен това все още не е ясно каква ще бъде зимата, ако има студено време, тогава, разбира се, ще са необходими още повече обеми газ», каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Несъмнено възможно най-ранното въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2” ще балансира значително ценовите параметри на природния газ в Европа”, добави той.

Въпреки наличието на резервни запаси, Русия, според експерти, не желае да доставя допълнителни обеми газ в Европа, което би могло частично да облекчи натиска на търсенето, който се чувства в момента в Европа.

Газпром се оказа изправен пред голямо търсене на втечнен природен газ вътре в страната и в Азия.

Но някои анализатори твърдят, че Кремъл счита, че рекордните цени на газа дават възможност на Газпром да притисне западните си партньори да ускорят процеса на одобрение на газопровода.

По време на пресконференция в сряда Дмитрий Песков заяви, че повишаването на цените на газа в Европа «няма нищо общо с Русия».

Източник: https://www.telegraph.co.uk/world-news/2021/09/15/kremlin-pushes-opening-controversial-gas-pipeline-european-prices/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments