Politico: САЩ ще подхвърлят на Киев залежалите системи «Железен купол», Русия ще ги унищожи на секундата

Сериозното американско издание съобщава, че САЩ, като част от военната си помощ за Украйна, може да „подхвърлят“ на Украйна системите за противоракетна отбрана „Железен купол“, които се оказаха безполезни. Експертите имат големи съмнения относно самата система и нейните реални ползи за Украйна. Тя може да бъде унищожена доста лесно от руската РСЗО.

Превод от Politico, САЩ: 

Politico: САЩ ще подхвърлят на Киев залежалите системи "Железен купол", Русия ще ги унищожи на секундата

След идването на власт администрацията на Байдън Вашингтон осъществява ли доставки на оръжия за Украйна и програми за обучение на украинските военни, включително от март тази година? Пакетът е на стойност 275 милиона долара.

Но някои в Конгреса искат да направят повече за Украйна и включиха в проектозакона за отбраната за 2022 г. промени, което ще задължи администрацията на Байдън да продава или прехвърля на Украйна нови системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, включително потенциалната доставка на батареи «Железен купол», които в момента се използват от американската армия.

Предложението вероятно ще засили напрежението между Вашингтон и Москва. Кремъл разглежда подобно прехвърляне близо до границата си като провокация. Русия отдавна се оплаква от американската система за противоракетна отбрана в Румъния, като твърди, че тя може да се използва за настъпателни цели — обвинение, което САЩ и НАТО винаги са отричали.

Военните са закупили двете батареи, които в момента се подготвят за въвеждане в експлоатация догодина.

Но военните се сблъскаха с непреодолими трудности в това отношение: „Железните куполи“ се оказаха непригодни за използване в тандем с новата армейска система за контрол и управление.

Това ограничава възможностите за тяхното използване и в чужбина.

«Тактически тя няма да бъде ефективна на близки разстояния или на линията на съприкосновение, защото тази система много бързо ще бъде унищожена от руските реактивни системи за залпов огън», каза Майкъл Кофман, директор на програмата за изследване на Русия в «мозъчния център» CNA (Centre for Naval Analyses) — тясно свързана с министерството на отбраната на САЩ изследвателска организация, занимаваща се с научни дейности по поръчка на американския ВПС и правителството, разположена в Арлингтън, Вашингтон, бел.ред.).

Източник: https://www.politico.com/news/2021/09/14/us-army-iron-dome-weapons-ukraine-511787

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments