Duvar: В Русия броят на тези, които предпочитат СССР, удари рекорд

Не за първи път проучванията на общественото мнение в Русия установяват значителен брой хора, които предпочитат СССР, отбелязва вестникът. Но тази година броят на желаещите да върнат „съветската политическа система“ достигна рекордна цифра, според резултатите, публикувани от организацията, призната за чуждестранен агент в Русия.

Превод от Duvar, Турция: 

Duvar: В Русия броят на тези, които предпочитат СССР, удари рекорд

Анкетата за отношението към Съветския съюз, която редовно се провежда в Русия почти всяка година, този път даде неочакван резултат: броят на тези, които предпочитат Съветите, достигна половината от населението на страната за първи път.

Рекорд беше поставен тази година в проучване за отношението към Съветския съюз, редовно провеждано в Русия. При отговора на въпроса „коя политическа система ви се струва най-добра“, броят на респондентите, избрали опцията „съветската политическа система“, достига безпрецедентните 49%.

Рекорд по въпроса за икономическия модел

В хода на проучването, проведено от Аналитичния център на Юрий Левада (Левада Център беше признат за чуждестранен агент в Русия, бел.ред.) През август тази година бяха получени безпрецедентни резултати.

Според проучването 62% от руснаците са за държавното планиране и разпределение в икономиката.

Това е най-високата цифра във всяко изследване след разпадането на Съветския съюз и за първи път стрелката се покачи над 60%. Броят на тези, които предпочитат система, базирана на частната собственост и пазарната икономика, е само 24%.

Бе проведен референдум

През 1991 г., преди разпадането на Съюза на съветските социалистически републики, основан след Октомврийската революция 1917 г., се проведе референдум за „запазване на съюза“, на който се предложи да се отговори на въпроса „Смятате ли за необходимо да се запази СССР като обновена федерация на равноправни суверенни републики “. Повече от 70% отговориха с „да“, но след официалния разпад на Съветския съюз на 26 декември 1991 г. тези надежди се оказаха напразни.

Източник: https://www.gazeteduvar.com.tr/anket-rusyada-sovyetleri-tercih-edenlerin-sayisi-rekor-kirdi-haber-1534920

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments