«Радев гази конституцията с военни ботуши»

Президентът тъпче конституцията с военни ботуши, твърдят от ГЕРБ

Президентът не е нотариус да констатира нещо

"Радев гази конституцията с военни ботуши"

С издаването и пазенето в тайна два дни на указите за разпускане на НС, насрочване на предсрочни избори и назначаване на ново служебно правителство президентът Румен Радев нарушава текстове от конституцията, коментираха юристи пред „Труд”.

„За пореден път президентът Румен Радев гази Конституцията с военните ботуши. Първо назначи министър с двойно гражданство, след това тръгна да поставя условия пред НС, че щял да разпусне НС, след като се приеме актуализацията на бюджета. Сега пусна два указа, по които има много въпроси, свързани с нарушаване на текстовете на основния закон”, коментира пред „Труд” бившият шеф на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Нарушена е Конституцията във връзка с чл. 99 ал.5 (Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание), коментира професорът по конституционно право Пламен Киров.

Той се позова на решение №8 на Конституционния съд от 2016 г. в което се казва, че разпуска Народното събрание, означава, че го разпуска ефективно. „Тоест не може да отлага, да издаде указ, в който казва разпускам го от еди коя си дата за напред и насрочва избори”, поясни юристът.

В същото определение на КС се посочва, че насрочването на датата за изборите се извършва едновременно с ефективното разпускане на НС.

„Има проблем не само с указ номер 245, но и с 244 за назначаване на новото служебно правителство, защото не е ясно на 15-ти септември България имала ли е правителство. Президентът не е нотариус, за да констатира нещо. Той не издава констативни актове. Неговите актове предизвикват правна промяна”, коментира още Пламен Киров.

Според юристи от ГЕРБ и ДПС и двата указа на президента са антидатирани. Едва на 15 септември от „Дондуков” 2 обявиха, че са издадени двата указа, без да съобщят конкретното им съдържание, а ден по-късно се разбра, че са издадени още на 14 септември. Тези актове на държавния глава са публични и е незаконно да бъдат държани в тайна.

Пламен Киров, професор по конституционно право: На 15 септември не сме имали правителство

Няма смисъл да се издава извънреден брой на Държавен вестник. Съгласно чл. 10 ал. 1 от Закона за държавния печат и знамето, указите на президент, които не подлежат на преподписване, а тези и двата са точно такива, те влизат в сила от момента на тяхното подписване. Правното им действие може да бъде отложено във времето, както стана с назначаването на служебното правителство и с разпускането на парламента, като се посочи дата, от която произвеждат правния си ефект. Ако не е посочено друго, правният ефект настъпва с влизането в сила, тоест от момента на подписването. Радев ги подписва на 14-ти, но ги държи в тайна.

По решението на Конституционния съд — №20 от 1992, както и мотивите на определението на КС №8 от 22 ноември 2016 г., които засягат назначаването на служебно правителство и разпускането на парламента, не може да се насрочат предсрочни избори преди да е разпуснат парламентът и то ефективно да е разпуснат или това да става в един и същи момент. Когато Радев разпуска НС от 16-ти, той няма основание да насрочи изборите за 14-ти, защото по същата логика той може да издаде указ, в който насрочва изборите за 14-ти, но разпуска парламента от 30-ти октомври. Каква е разликата — един ден или 15, или 20, или 30 дни.

КС изрично постановява, че трябва да стане едновременно. Освен това в указа за назначаване на правителство №244 има едно последно изречение — „правомощията на служебното правителство, назначено с указ 129, се прекратяват”. Аз не съм чувал президентът на Република България да има нотариални функции, да издава констативни актове. От кой момент са прекратени? Там не е посочено от 16-ти, от когато встъпва във функции новият състав на новия служебен кабинет. Тъй като нищо не е казано кога са прекратени, излиза, че те са прекратени на 14-ти и на 15-ти не сме имали правителство, тъй като функциите на старото служебно правителство са прекратени на 14-ти, когато е подписан указа. Но новото служебно встъпва на 16-ти. Следователно на 15-ти ние не сме имали правителство, което означава, че ако министрите са подписвали заповеди те са нищожни, защото не са имали качество на министри.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments