Проф. Боян Дуранкев: «Ако в Харвард чуят подобни тези, ще им стане лошо!»

Ако в Харвард чуят подобни тези, ще им стане лошо!
Проф. Боян Дуранкев: "Ако в Харвард чуят подобни тези, ще им стане лошо!"
«Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Това означава невдигане на данъци, привличане на инвестиции, освобождаване на бизнеса от корупция, което за мен е най-важното нещо, за да се постигнат по-високи доходи на пенсионерите, по-добро здравеопазване, по-добро образование.
Не можем да кажем, че сме десни по никакъв начин, защото чистото дясно казва: бизнесът си е бизнес, не трябва да има правителство; чистото ляво казва: само разпределение.
Ние просто вярваме, че с десни методи могат да се направят леви цели».
Първата част на приказката е известна като Trickle-down economics, също наричана Рейгъномика.
Джордж Х. У. Буш се подиграва на тази идеология, като „вуду икономика».
Папа Франциск е категоричен:
«Някои хора продължават да защитават теориите за «процеждане», които предполагат, че икономическият растеж, насърчен от свободния пазар, неизбежно ще успее да доведе до по-голяма справедливост и приобщаване в света.
Това мнение, което никога не е потвърдено от фактите, изразява грубо и наивно доверие в добротата на онези, които притежават икономическа власт, и в сакрализираното функциониране на господстващата икономическа система.»
Теорията е от дясна по-дясна, наивна и доказано невярна.
Втората част на приказката е също неточна.
«Чистото дясното» не казва: «бизнесът си е бизнес, не трябва да има правителство», а обратното — искаме правителство, което да защитава интересите на капитала!
«Чисто лявото» не казва: «само разпределение», а казва — справедливо първично разпределение и висока степен на преразпределение на доходите, за да се намаляват неравенствата.
Е, надминаха ли харвардците очакванията ви?!
Боян Дуранкев

Коментари:

comments powered by HyperComments