Поредно учение на НАТО във Варна

Флотилия бойни и спомагателни кораби на българските военноморски сили e домакин на водолазното учение с международно участие „Тритон — 2021”. То се провежда за първи път и в него участват водолазни екипи от военноморските сили на Румъния и САЩ със специално оборудване, съобщиха от военното министерство.

Поредно учение на НАТО във Варна

Учението се провежда в териториалното море на Република България и е насочено към усъвършенстване на взаимодействието между различните държави-членки на НАТО при прилагане на съюзните стандарти във водолазната дейност и подводното обследване.

Подготовката на военнослужещите в рамките на „Тритон – 2021“ преминава на два етапа. До 19 септември се провежда подготвителната фаза на учението с цел формиране на тактическите единици и предварително обследване на районите. От 20 до 24 септември участниците от България, Румъния и САЩ ще проведат действия на море.

Ръководител на учението „Тритон – 2021“ е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Велко Велков, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на капитан I ранг Даниел Тодоров — командир на дивизион кораби със спомагателно назначение, дислоциран в Пункт за базиране — Варна.

Коментари:

comments powered by HyperComments