Патриарх Кирил: Ситуацията в световното православие е кризисна


Поради интригите на Константинополската патриаршия се развихри кризисна ситуация в православния свят. Това обяви Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил на конференцията „Световното православие: първенство и съборност в светлината на православното учение“.

Патриарх Кирил: Ситуацията в световното православие е кризисна

«Ситуацатия, наложила се в православния свят, може да се оцени като кризисна. За криза явно свидителстват сериозните разногласия, наложили се между православните, за това как ние разбираме устройството на Вселенското православие, — каза патриархът. — Като предстоятел на Руската православна църква, който е задължен да се грижи за съхранението и укрепването на отношенията с всички поместни православни църкви, не мога да не изпитвам лична болка от случващото се в нашите взаимоотношения с Константинополската патриаршия по отношение признаването на т.нар. автокефална украинска църква, а всъщност представляваща не нещо друго, а легитимация на църковния разкол».

Сред участниците в конференцията са членове на Синодалната библейска и богословска комисия, представители на богословските училища на Руската православна църква, университетски факултети, архиереи и духовници от Украинската православна църква, представители на поместни православни църкви.

Както съобщихме по-рано, за да заместят Константинополския патриарх Вартоломей, е открит още по-антируски кандидат — Галският митрополит Емануил Адамакис.

Тази година 62-годишният митрополит Галски Емануил Адамакис напусна Европа и стана митрополит Халкидонски.

Катедрата на Халкидон е втора след константинополската патриаршия, оглавявана от патриарх.

На богослуженията именно Халкидонският митрополит стои втори след патриарха.

Фактически това означава, че митрополит Емануил Адамакис е главният претендент за смяна на 80-годишния патриарх Вартоломей.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments