CNBC: Русия усилва влиянието си в Африка, край на доминирането на САЩ

През последните години Москва създаде критични стратегически военни съюзи в цяла Африка и предостави храна и медицинска помощ на много страни на континента в рамките на ООН. Но авторът вижда това като хладни сметки на Русия: възползвайки се от липсата на мерки за сигурност и дипломатически спорове, тя се опитва да разшири присъствието си на континента.

Превод от CNBC, САЩ: 

CNBC: Русия усилва влиянието си в Африка, край на доминирането на САЩ

Русия се опитва да промени сегашното състояние на нещата в Африка, използвайки несигурността и дипломатическите спорове със западните сили като трамплин за разширяване на присъствието си на континента.

През последните години Москва създаде критични стратегически военни съюзи в цяла Африка — от Либия до Нигерия, от Етиопия до Мали — и придобива все по-благоприятна репутация в обществото.

Основното в тези действия е предлагането на алтернативи на държави, които са разочаровани от дипломатическото сътрудничество със западните страни.

Втората среща на върха Русия-Африка е насрочена за 2022 г. На първата среща на върха в Сочи през 2019 г. президентът Владимир Путин заяви, че Русия „няма да участва в ново „преразпределение“ на богатството на континента, ние сме по-скоро готови да се конкурираме за сътрудничество с Африка“.

Русия също предоставя храна и медицинска помощ чрез ООН, заедно с нарастващата търговска, икономическа и военна подкрепа на целия континент.

Руската политика за сключване на двустранни споразумения

Само през последните два месеца Русия подписа споразумения за военно сътрудничество с Нигерия и Етиопия, две от най-населените страни в Африка.

Според оценките на Стокхолмския международен институт за изследване проблемите на мира за периода от 2016 до 2020 год. на Африка се падат 18 % от руския експорт на въоръжения.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна през юни с етиопския си колега Демеке Меконнен. Москва продължава да изпраща наблюдатели на изборите в Етиопия, а ЕС оттегли своите.

Русия достави на Етиопия стратегически въоръжения както като потенциална защита срещу египетски удар по хидроелектроцентралата Хидасе, така и за подкрепа на правителствените сили в Тигрей.

Етиопия и Русия подписаха споразумение за военно сътрудничество през юли…

Източник: https://www.cnbc.com/2021/09/13/russia-is-building-military-influence-in-africa-challenging-us-france.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments