Bloomberg: F-35 безнадеждно изостана от руските и китайски средства за ПВО

Американският изтребител F-35 от пето поколение може в крайна сметка да не е в крак с развитието на Русия и Китай, които бързо подобряват системите си за ПВО, според Комисията по отбранителна политика към Камарата на представителите на САЩ. Според Bloomberg комитетът е подчертал, че основният фактор зад изоставането на F-35 са огромните разходи за неговото производство и усъвършенстване.

Bloomberg: F-35 безнадеждно изостана от руските и китайски средства за ПВО

Комитетът по политиката на отбрана къ Камарата на представителите на САЩ предупреди, че многофункционалният изтребител-бомбардировач F-35 на Lockheed Martin и „най-скъпата оръжейна система в света“ може безнадеждно да изостане в развитието си от китайската и руската ПВО поради високата си цена, съобщава Bloomberg.

Според агенцията по-рано Комитетът по въоръжените сили към Камарата на представителите в мотивационната си бележка към законопроекта си за отбранителната политика за данъчната 2022 година, подкрепи програмата за закупуването на F-35 в рамките на 398 милиарда долара, като отбелязва, че след актуализиране на ключовите софтуерни елементи, тази високотехнологична машина може да бъде „използвана за борба с усъвършенствани интегрирани системи за ПВО, използвани срещу САЩ или техните чуждестранни партньори и съюзници в конфликти с висока интензивност, използвайки най-съвременните технологии“.

Членовете на комисията по отбранителна политика обаче вече заявиха, че поради „твърде решителните планове за разработване и производство“ на F-35 през последните 20 години, срокът за довеждането на изтребителите дори до непълно съответствие с изискванията на министерството на отбраната по отношение на тактическите и технически характеристики се е отишло много по-далеч от първоначално предвиденото, а цената на тези работи е нараснала значително по-високо от планираното.

И тъй като противниците на Съединените щати, способни да представляват „почти еднаква“ заплаха за Америка, развиват технологиите си по-бързо от очакваното, „не е ясно следното: ще бъде ли възможно да се подобри F-35 достатъчно, така че в бъдеще той да може отразява наличните заплахи в някои географски региони, където могат да се разгърнат военни конфликти?“, заявиха от комитета.

Въпреки факта, че представителите на комитета не уточниха за кои противници става въпрос, чиновници от Пентагона нарекоха Китай основната заплаха, която определя военните разходи на САЩ, а също така „отбелязаха действията на Русия“, посочва кореспондентът на Bloomberg.

Както се подчертава в материала на агенцията, присъдата на комисията по отбранителна политика е повлияна ясно от факта, че F-35 все още не е демонстрирал в рамките на ученията колко ефективно може да се справи с най-модерните ПВО системи руско и китайско производство. Съответните маневри първоначално трябваше да се осъществят още през 2017 г., но оттогава те постоянно се отлагат, за последен път през декември миналата година.

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-15/f-35-risks-falling-behind-china-and-russia-defenses-panel-warns

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments