Съюзниците на Русия няма да приемат бежанци от Афганистан

Членовете на блок за сигурност, предвождан от Русия, който включва някои страни, съседни или близки до Афганистан, нямат планове да приемат афганистански бежанци на фона на политическата криза и кризата със сигурността в страната. Това обяви членът на блока Казахстан, предаде «Ройтерс».

Съюзниците на Русия няма да приемат бежанци от Афганистан

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) включва три страни от Централна Азия — Таджикистан, който има дълга граница с Афганистан, Киргизстан и Казахстан, както и няколко по-отдалечени бивши съветски републики.

На среща на държавните ръководители на блока в Таджикистан днес президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев «подкрепи съвместната позиция на ОДКС, че разполагането на афганистански бежанци или чуждестранни военни бази на териториите на нашите страни е неприемливо«, изтъкнаха от канцеларията му в изявление.

Още две страни от Централна Азия — Узбекистан и Туркменистан — граничат с Афганистан, но не са членове на ОДКС. Узбекистан обаче също заяви, че ще позволи само краткосрочен транзит на бежанци със самолети до трети страни. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments