ДПС: Кръгът «Капитал» е в основата на санкциите «Магнитски»

В знаково изказване пред Европейският парламент евродепутатът от ДПС и президент на партия АЛДЕ Илхан Кючюк разобличи ролята на кръга „Капитал“ и лично на Иво Прокопиев в налагането на санкциите от САЩ по закона „Магнитски“.

ДПС: Кръгът "Капитал" е в основата на санкциите "Магнитски"

Припомняме, че в момента тече обсъждане на наложените санкции на ниво Европарламент, като няколко европейски депутати вече акцентираха на обстоятелството, че мерки от трета държава не могат да се използват като инструмент за политическо влияние в България, особено в предизборна обстановка.

Казано беше също, че основен принцип в Европа е всеки да се счита за  невинен до доказване на противното, както и че не е допустимо чрез административни санкции да се нарушават правата на европейски граждани, измежду които правото им на справедлив процес.

Илхан Кючюк заяви, че безспорно Съединените американски щати са най-важния партньор на Европейския съюз.

«Това се отнася и за моята страна Република България, те са стратегически партньор. Няма защо да обяснявам каква е ролята на Движението за права и свободи за утвърждаването на ролята на това стратегическо партньорство в Българя по линия на евроатлантическото партньорство и по линия на това България да бъде част от цивилизованото пространство. Но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени. Това каза по време на речта си в пленарна зала евродепутатът от ДПС.

«Те са подведени от един кръг «Капитал» начело с олигарха Иво Прокопиев. И нека да ви кажа моите основания за това. Първо — обвиненията, които бяха отправени към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни. Това всеки един изминал ден се доказва от българските власти. Нашата парламентарна група задава въпроси и получава съответните отговори», каза той.

Второ — много време определени лобисти говорят за тяхната роля в процеса, въпреки че доколкото познавам процеса като такъв — те нямат съществена роля. Трето — един от най-влиятелните фигури в този кръг буквално няколко дни, дори ден преди да бъдат оповестени санкциите, каза, че «очаква благи вести от САЩ», каквото и да означава това. Явно този кръг е много добре информиран и може да си позволи ден преди официалното оповестяване на санкциите да говори публично пред българската общественост. Тъй като знаем самия механизъм на оповестяване и той е много лимитиран в рамките на Вашингтон, няма как тази информация да е излязла, ако не работят други лобисти в целия процес», заяви Кючюк.

«Нека да ви кажа какво стои зад този олигархичен кръг. Той е много интересен като конструкция.

Включва силно медийно влияние, претенция за абсолютна защита на човешките права и свободи, демократичните ценности. Претенция за либерализъм в българското политическо пространство. Заедно с това има и отклонения, които са свързани с неправителствените организации.

И най-важното, този кръг участва във властта, без да участва на избори, и това го казва и премиерът Бойко Борисов. В първото негово правителство имаше шест министри, които бяха посочени в този кръг — е харесва им това.

Господин Пеевски не им харесва, защото с трите медии години наред ги разобличава и ние ще продължаваме да го правим. Това го казвам от тази трибуна с най-голямата си отговорност, ще продължаваме да комуникираме с нашите американски партньори и ще продължаваме да ги разобличаваме в европейските институции», каза евродепутатът.

Коментари:

comments powered by HyperComments