Le Monde: Афганистан показа, че НАТО е въздух под налягане

Ситуацията в Афганистан показа, че САЩ не са успели да оценят реалните възможности на афганистанската армия и администрация, нито скоростта на напредването на талибаните, нито са поискали мнението на европейските партньори в НАТО, пише Le Monde. Ето защо, според автора на статията, сега много от алианса се замислят за бъдещето му.

Le Monde: Афганистан показа, че НАТО е въздух под налягане

„Някои неща са тежки за препрочитане“, пише авторът на статия в Le Monde, озаглавена „След разпадането в Афганистан, в НАТО дойде часът на съмнението“ относно съвместната декларация на външните министри на НАТО от 14 април. В тази декларация страните от алианса се договариха за изтеглянето на силите от Афганистан и обещаха, че без съмнение ще помогнат на Афганистан да осигури своята защита.

20 години постоянно присъствие в Афганистан не позволиха на алианса да разбере истинското състояние на местните въоръжени сили, да усети колко неуспешно се оказа изграждането на държавни структури, да оцени слабостта на сформираната армия и апарата за сигурност, което струваше милиарди долари.

А главата на НАТО Йенс Столтенберг не изрази възражения пред Джо Байдън относно това решение на американците, европейците останаха сами с въпросите си, пише авторът на статията.

В същото време няколко хиляди европейски войници останаха в Афганистан.

НАТО също не зададе въпрос за душевното състояние на 300 хиляди афганистански войници, които сега трябва да защитават страната без никаква подкрепа.

В същото време алиансът не обърна внимание на факта, че тази армия е неефективна, корумпирана — всъщност тя не съществува, цитира авторът на статията думите на свой източник в ръководството на алианса. Дори в началото на август все още имаше съобщения, че тероризмът е победен, че афганистанската армия е в състояние да контролира ситуацията и предстои създаване на правителство на националното единство.

Като друг знак за това колко лошо е подготвен алиансът за ситуацията, авторът на статията твърди, че на 27 юли, три седмици преди падането на афганистанското правителство, Столтенберг е обещал на президента Гани ново военно оборудване. Само от началото на тази година в Афганистан са доставени нови оръжия на стойност 60 милиона евро.

Както източниците на вестника сред служителите на НАТО сега признават, никой там не е очаквал такъв резултат, не е планирал, не е могъл да си представи, следователно това е не само „трагедия“ в контекста на настоящото време, но и „загриженост“ по отношение бъдещите конфликти.

Днес въпросите се отнасят и до разузнавателните служби, които не предупредиха за възможното настъпление на талибаните. Международният секретариат на НАТО също е критикуван, тази структура от хиляда души, която трябва да даде становища и насоки, както и да превърне взетите решения в реални действия. Що се отнася до Столтенберг, той, преживял споровете между Доналд Тръмп и европейците, „мозъчната смърт“ на НАТО от Макрон, войната в Украйна, носи върху себе си трагичния резултат от цялата афганистанска кампания, пише авторът на статията.

Как НАТО ще работи в бъдеще?

Един от предшествениците на Столтенберг, Яков де Хооп Схефер, каза, че се срамува, че Западът трябва да остави афганистанските жени на произвола на съдбата.

Сега се задават въпроси към самата американска администрация, която е надценила силата на афганистанската армия и вярвала във възможността за провеждане на разговори с талибаните. В същото време европейците, „които бяха изправени пред свършен факт, трябва отново да признаят, че от военна гледна точка те нямат или почти нямат тежест без американците“, каза един от европейските дипломати в разговор с журналист.

Източник: https://www.lemonde.fr/international/article/2021/09/04/apres-la-debacle-en-afghanistan-l-otan-a-l-heure-des-doutes_6093364_3210.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments