Дания ожесточава миграционната си политика: «Който не работи, няма да яде!»

Датските власти планират да лишат неработещите мигранти от парични обезщетения, съобщава Focus. За да бъде получена финансова помощ, ще трябва да се работи поне 37 часа седмично.

„Твърде много години правихме лоша услуга на много хора, като не изисквахме нищо от тях“, каза премиерът Мете Фредериксен.

Дания ожесточава миграционната си политика: "Който не работи, няма да яде!"

Датските власти ще затегнат миграционната си политика и ще изплащат финансова помощ само на тези новодошли, които имат работа, съобщава Focus. Пари ще получат само тези, които работят поне 37 часа седмично.

„Искаме да въведем нова работна логика, където хората са длъжни да допринасят и да бъдат полезни“, каза премиерът Мете Фредериксен.

«А ако не могат да си намерят постоянна работа, ще трябва да работят за обезщетения.»

„Това може да е работа на плажа, където хората събират цигарени опаковки и пластмаса, или може да помогнат при решаването на различни задачи в предприятията“, обясни датският министър на заетостта Петер Хумелгард.

«Основното за нас е хората да излязат от домовете си.»

Преди това тези правила бяха валидни само за тези, които вече са получавали държавна помощ в продължение на 3-4 години, както и за тези, които нямат достатъчно ниво на образование или познания по датски език, припомня вестникът. В същото време новите разпоредби трябва да помогнат на мигрантите да се интегрират.

„Твърде много години правихме лоша услуга на много хора, като не изисквахме нищо от тях“, подчерта Фредериксен.

Властите подчертаха също, че делът на работещите сред жените от Близкия изток, Северна Африка и Турция е особено малък.

Тези планове обаче все още трябва да бъдат одобрени от парламента. Левите политици критикуват тази инициатива. Те твърдят, че това може да доведе до финансиран от правителството социален дъмпинг. Дания от години провежда изключително тежка миграционна политика. Властите са си поставили за цел да сведат броя на кандидатите за статут на бежанец до нулата.

Източник: https://www.focus.de/politik/ausland/kein-job-kein-unterstuetzung-neue-knallhart-regel-daenemark-versucht-migranten-jetzt-zur-arbeit-zwingen_id_20927946.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments