Бруталният отговор на Китай на обвиненията на НАТО

Китай е възмутен от обвиненията на Йенс Столтенберг за бързото увеличаване на ядрения му арсенал с „пълна липса“ на прозрачност. Китайските ядрени бойни глави са само малка част от това, което притежават САЩ, припомня изданието. Освен това, къде е гаранцията, че Америка няма да е първата, която ще използва оръжие? Трябва да я накараме да се страхува и да трепери пред Китай, призовават читателите.

Превод от Хуанцю шибао (Китай): 

Бруталният отговор на Китай на обвиненията на НАТО

Част от редакционна статия:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини в Китай, че „бързо увеличаване на ядрения арсенал“, добавяйки, че всичко това се случва „без никакви ограничения“ и „с пълна липса на прозрачност“. Той запя стара американска песен, че Китай трябва да бъде включен в преговорите за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия.

Както всички знаем, генералният секретар на НАТО е по същество рупор на Вашингтон. Речта на Столтенберг звучи така, сякаш е била напълно подготвена за него от Белия дом. По този въпрос изявлението на НАТО за пореден път демонстрира, че „мултилатерализмът“, лансиран от САЩ, не е нищо повече от шоу за съюзниците, намиращи се под американски контрол в подкрепа на интересите на янките.

Китай не разкрива  броя на своите ядрени бойни глави и ракети -носители, но всички по света знаят, че този брой е много по-малък от размера на ядрения арсенал на САЩ. Нашите резерви са само малка част от американските и те са напълно несравними по количество.

Ако Китай започне ядрен удар срещу САЩ и НАТО с такъв обем ядрени оръжия, това би било равносилно на стратегическо самоубийство. Не е ли достатъчна такава прозрачност?

Може ли г-н Столтенберг, представляващ НАТО и САЩ, тържествено да обещае на Китай, че никога няма да бъдат първите, които ще използват ядрени оръжия срещу Поднебесната?

Ако не може, тогава има ли право да твърди, че на Китай му липсва „прозрачност“ по ядрения въпрос?

Китайците никога не са мислили да стават световна полицейска свръхдържава като САЩ. Отбраната — това е стратегическо мислене, което прониква в цялата история на китайската цивилизация.

Нашата представа за основните интереси никога няма да бъде толкова експанзионистична, колкото тази на Америка и Запада.

Отношението на Китай към ядрените оръжия е, че те са достатъчни за ефективно сдържане. Никога не сме имали амбицията да се превръщаме в ядрена свръхдържава и никога няма да имаме такива мисли в бъдеще. Въпреки това, колкото по-голям е натискът и заплахата от Съединените щати, толкова повече ще засилваме ядреното сдържане на Китай, въз основа на нашите способности за ядрен контраудар. Това е само необходимост, продиктувана от здравия разум.

При това твърде „прозрачна“ необходимост.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/44fsnvFzJWZ

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments