Newsweek: Япония — ненадежден съюзник «под полата» на САЩ

Известен японски политолог се оплаква, че Япония се е превърнала в държава, изцяло зависима от САЩ и не иска да стане независима. Тя е ненадежден съюзник. Японските сили за самоотбрана са група чиновници без боен опит. Как може такава Япония да оглави поход срещу Китай и Русия в Азия?

Превод от Newsweek, САЩ: 

Newsweek: Япония - ненадежден съюзник "под полата" на САЩ

Измина една седмица от изтеглянето на американските войски от Афганистан. Китайските и руските медии излъчват във всички гами:

„САЩ загубиха в Афганистан и избягаха позорно.

Това ще окаже решаващо значение в процеса на рухването на САЩ. Епохата на алиансите с Америка в качеството й на световенн «силов хъб» завършва».

Извънредно обърканата вътрешна ситуация в Афганистан има тенденция към по-нататъшно влошаване.

Китай и Русия укрепват Шанхайската организация на сътрудничество (ШОС), за да вдигнат нивото на своето противопоставяне със САЩ. Към техните несъмнени успехи може да се отнасе въвличането на Иран в дейността на ШОС.

За да може Япония да се превърне в истински пълноправен и надежден съюзник, като се взема предвид примерът с изтеглянето на американските въоръжени сили от Афганистан, на първо място е необходимо да се изгладят заплетените отношения между народа и правителството на страната.

От следвоенните времена в Япония се наблюдава доста рязко разслояване между така наречените „консервативни“ и „прогресивни“ социални групи. Този разлом се отразява и във външната политика. В Япония не харесват много управлението на страната и своите „олигарси“. Затова много външнополитически решения се вземат тук тайно, в закрит за народа режим.

Изходът от тази ситуация би могъл да бъде по-открито публично обсъждане на всички аспекти на отношенията ни с Америка съгласно договора за сигурност и по-прозрачна политика на нашето правителство в областта на отбраната.

Трябва по-открито да обсъдим съвместната ни стратегия със САЩ и да проведем съвместни учения. Правителството трябва да покаже на обществеността, че увеличава бюджета на страната за отбрана, като същевременно рационализира бюджета си, за да поддържа американската армия, разквартирувана у нас.

Автор: Акио Кавато — известен японски дипломат и политолог. Дълго време работи в японското външно министерство. Три пъти e на командировки в посолствата на Япония в СССР и Русия.

Източник: https://www.newsweekjapan.jp/kawato/2021/09/post-84.php

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments