Hromadske: Мечешката услуга на САЩ — «даваме ви пари, но с тях ще купите US оръжие»

Ако се вгледате внимателно, обещаната помощ за Украйна не е нищо повече от мечешка услуга на САЩ. Изглежда така: ние ще ви дадем пари, но вие трябва да закупите с тях нашите «Джавелини» и това, което силно ще ви препоръчаме. Авторът се опитва да разбере дали е възможно да се извлече поне някаква полза или интересите на страната ще трябва да бъдат жертвани отново, за да се угоди на американците.

Превод от Hromadske (Украйна):

 Hromadske: Мечешката услуга на САЩ - "даваме ви пари, но с тях ще купите US оръжие"

По време на посещението на президента Зеленски в Съединените щати страните публикуваха изявление относно стратегическото си партньорство — всъщност политически документ, чийто лъвски дял се отнася до отбраната. Споразумения бяха сключени и от Министерството на отбраната на Украйна и САЩ и отделно «Укроборонпром» с редица американски компании. След това се състоя посещение на американски сенатори в Киев, по време на което темата за „отбраната“ също беше една от основните.

Дали тези документи и контакти наистина ще засилят украинската армия и отбранителната индустрия или са само декларации?

Области на сътрудничеството

Съвместното изявление на Украйна и САЩ относно стратегическото партньорство съдържа пет раздела. Първият и най-обемният е посветен специално на сигурността и отбраната. В него САЩ обещават, че „ще продължат да работят, за да привлекат Русия към отговорност за агресията й“.

«Джавелини» и не само

САЩ обявиха също, че предоставят на Укрйна помощ в сферата на сигурността още за 60 млн долара. Тези пари отиват за нова партида преносими противотанкови ракетни комплекси Javelin.

Към 2020 г. въоръжените сили на Украйна са въоръжени с 47 пускови установки и 360 ракети Javelin. Последната партида — 10 пускови установки и 150 ракети — струва 36,5 милиона долара.

Но за какво точно ще бъдат похарчени обещаните 60 милиона долара, все още не е известно.

Ще закупи ли Украйна F-16?

Също така, известна представа за областите на сътрудничество може да се даде чрез споразуменията, сключени от ръководителя на «Укроборонпром» Юрий Гусев с Lockheed Martin Corporation, Harris Global Communications Inc., Globa lOrdnance, Day & Zimmermann Lone Star LLC.

Източник: https://hromadske.ua/ru/posts/etogo-hvatit-chtoby-ustroit-vragu-ad-chto-oznachaet-amerikanskaya-pomosh-ukrainskoj-armii

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments