CBS News: Проблемът с недостига на храна за деца се изостря в САЩ

В Съединените щати проблемът с липсата на храна за децата се изостря, съобщава CBS News, позовавайки се на Министерството на земеделието на САЩ. Междувременно, както е отбелязано в материала, темповете на ръст на този показател не са толкова сериозни, колкото мнозина прогнозират.

CBS News: Проблемът с недостига на храна за деца се изостря в САЩ

ЕМИЛИ ЕНГЕЛХАРД, управляващ директор по изследванията във Feeding America: Мисля, че има два ключови момента. Първо — и това е добра новина — не виждаме бързо нарастващ недостиг на храна за деца, който според мен мнозина прогнозираха.

Отчитайки това, което наблюдавахме през 2020 година, когато имаше по няколко мили опашка за безплатно столово хранене и пред благотворителните хранителни фондации, когато хората губеха работата си, безработицата растеше, децата не можеха да ходят на училище, очаквахме да видим реален рязък прираст на недостиг на храна. Но мащабните ответни мерки на правителството и благотворителните структури сработиха.

Лошата новина обаче е, че за определени части от населението — тук говорим за хора, които са традиционно уязвими и маргинализирани — проблемът с недостига на храна наистина се е влошил. Така че, според нашите данни, сред чернокожите, всеки четвърти усеща този недостиг, сред латиноамериканците — всеки пети, а сред децата, както вече споменахте, всеки шести.

Така че, въпреки че общото състояние на нещата наистина се подобри, това не се случи при децата и другите части от населението.

Петя Паликрушева

Източник:

Коментари:

comments powered by HyperComments