The American Conservative: Всички войни на САЩ в резултат на 11 септември са неописуем провал


Главният редактор на The American Conservative разсъждава върху загубеното могъщество на Америка в годишнината от атентатите на 11 септември. Той признава, че сега САЩ са безсилни както на арената в Близкия изток, така и по отношение на Русия и Китай, и задава въпроса: накъде следва да се движат по-нататък американците?

Превод от The American Conservative , САЩ:

The American Conservative: Всички войни на САЩ в резултат на 11 септември са неописуем провал

Когато завзетите самолети се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център и Пентагона на 11 септември, талибаните управляваха Афганистан и осигуриха сигурно убежище на Ал Кайда.

Днес талибаните контролират Афганистан и осигуряват сигурно убежище за Ал Кайда.

Какво тогава даде тази наша най-дълга ни война?

Афганистанската армия и правителство, които подкрепяме и подкрепяхме от десетилетия, претърпяха крах. Американските войски си тръгнаха. А гражданите на Съединените щати и хиляди афганистанци, които се биеха заедно с нас, бяха хвърлени на произвола на съдбата.

Триумфиращите талибани днес са много по-силни от талибаните от 2001 г., които избягаха веднага щом се приближиха частите на Северния алианс. Бойците на Ал Кайда присъстват в повече страни днес, отколкото когато за първи път започнахме глобалната война срещу тероризма.

А Америка през 2021 г. не е високомерната, самонадеяна страна на Джордж Буш и неоконсерваторите, които се стремяха да превърнат Близкия изток в нещо като нашия Среден Запад и оттам да продължат напред „с крайната цел да сложат край на тиранията в нашия свят».

От 2001 г. страната ни се промени. Единството, увереността и решителността изчезнаха.

До какво доведоха всичките ни интервенции?

Идеята с Афганистан се провали, тази страна отново потъва в мрака.

Има съобщения, че китайците може да се опитат да вземат авиобазата в Баграм.

Саддам Хюсеин отдавна го няма. Но Ирак, в който нахлухме, за да го лишим от оръжията за масово унищожение, които той нямаше, сега е доминиран от подкрепяната от Иран шиитска милиция. Само с мълчаливото съгласие на режима в Багдад ни беше позволено да оставим там „небоен контингент“ от 2500 американски войници.

В Сирия, където също нахлухме, Башар Хафез Асад спечели гражданската война, благодарение на намесата на Русия, Иран и Хизбула по негово искане. Милионите сирийски бежанци, които гръгнаха на запад по време на тази гражданска война, помогнаха на Ливан да се превърне в провалена държава.

В Либия, където въздушните атаки, поръчани от Барак Обама, помогнаха за свалянето на режима на полковник Муамар Кадафи, руснаци, турци и египтяни се борят за власт. Американци никъде не се виждат.

Въпреки нашата подкрепа за саудитските въздушни удари, гмурнали Йемен във втора хуманитарна катастрофа, бунтовниците хусити все още контролират северната част на страната и столицата Сана.

Поглеждайки назад към половината дузина близкоизточни войни, които водихме от 11 септември, се чудя къде се справяме по-добре?

Ал Кайда, ИДИЛ, Боко Харам и други подобни установиха своето присъствие в арабските страни, държавите от Азия и Африка далеч извън границите на Афганистан.

Гледайки напред, се питам: накъде отиваме ние, американците, сега?

Източник: https://www.theamericanconservative.com/buchanan/20-years-after-9-11-are-we-better-off/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments