Столтенберг цинично: Мисията на НАТО в Афганистан бе успешна


Трагичните събития в Афганистан със сигурност повдигат сериозни въпроси за мисията на НАТО, пише генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в статията си за Die Welt. Според Столтенберг специалното внимание на международната общност трябва да подтикне талибаните да изпълнят обещанията си. Освен това ръководителят на НАТО предупреди, че Афганистан не е последната криза, изискваща военна намеса от страна на алианса.

Столтенберг цинично: Мисията на НАТО в Афганистан бе успешна

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. бяха атака не само срещу САЩ, но и срещу всички нас, пише генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в статията си за Die Welt. 24 часа след нападението страните от алианса за първи път в историята активираха член 5 от договора за колективна отбрана на НАТО. След известно време страните от алианса започнаха съвместна операция в Афганистан.

Сега операцията в Афганистан приключи, пише Столтенберг: това беше дълга и трудна мисия, която струваше много животи и пари. В същото време не бива да се забравя какво бе постигнато в хода на мисията, отбелязва ръководителят на НАТО, подчертавайки, че ако през 2001 г. Афганистан е бил рай за международния тероризъм, то оттогава не е планирано нито едно терористично нападение срещу страни от НАТО от територията на Афганистан.

Освен това Столтенберг отбеляза, че сега възгледите на световната общност са насочени към Афганистан, напомняйки на талибаните за техните обещания.

„Те не трябва да осигуряват на терористите безопасно място за почивка, трябва да зачитат правата на човека, трябва да осигурят свободен изход от страната за тези, които желаят да напуснат, и трябва да осигурят достъп до хуманитарна помощ“, подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО признава, че събитията от последните седмици повдигат сериозни въпроси относно операцията на алианса в Афганистан.

„Трябва да се поучим от това“, пише Столтенберг, но също така предупреждава да не се прибързва със заключенията.

„Афганистан няма да бъде последната криза, изискваща съвместни действия на Северна Америка и Европа в рамките на НАТО. Винаги ще има някой, който иска да ни навреди“, подчерта Столтенберг.

Като пример той посочи Ирак и Сирия, значителна част от които бяха превзети от Ислямска държава, което изисквало военна намеса на страните от НАТО и техните партньори.

„Въоръжените сили са гаранцията за нашата свобода. Дипломацията няма да бъде успешна без подкрепата на силата и военните сили, на които имаме доверие“, отбелязва Столтенберг, припомняйки Студената война, когато военните сили на НАТО предоставили на дипломатите и политиците необходимата сила за преговори със СССР. Той също така подчерта, че въоръжените сили на НАТО помагат да се гарантират основни ценности като свобода, демокрация и зачитане на правата на човека.

Драматичните събития в Афганистан показаха, че предизвикателствата на съвременния свят не могат да бъдат решени сами, пише Столтенберг.

„Преди двадесет години Северна Америка и Европа се държаха заедно. Трябва да продължим да следваме тази линия, за да гарантираме нашата сигурност в настоящето и бъдещето“, обобщава генералният секретар на НАТО.

Източник: https://www.welt.de/debatte/kommentare/plus233725678/Jens-Stoltenberg-Was-die-Nato-aus-dem-Afghanistan-Einsatz-lernen-muss.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments