«Черната кутия» на падналия МиГ-29 най-после заминава за Русия

Очаква се днес за Русия да замине екипът, който трябва да представи за разчитане „черната кутия“ на падналия преди три месеца в Черно море МиГ-29, предаде БГНЕС.

"Черната кутия" на падналия МиГ-29 най-после заминава за Русия

Датата за заминаването на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура беше посочена от служебния министър на отбраната Георги Панайотов. А забавянето беше обяснено с подготовката на документи. Беше предпочетено това да бъде направено от РСК-МиГ в град Курск.

Припомняме, че на 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС — „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.

Дни след това Министерство на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чийто заключение пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е «загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море». Веднага след оповестяване на доклада, съпругата на пилота Димитрина Попова реагира с думите:

«Много информация знам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна».

Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви: «че не става въпрос за пилотска грешка». От своя страна адмирал Емил Ефтимов допълни, че разследването е в началото си, но напомни, че системните проблеми с недофинансирането на отбраната у нас са част от докладите на щаба.

Коментари:

comments powered by HyperComments