Daily Express: Инициативата Три морета цели противодействие на нарастващото влияние на Русия и Китай

Инициативата «Трите морета» е чудесна възможност за Великобритания да поправи отношенията си с европейските страни след Брекзит, заяви британският депутат Даниел Кавчински в доклада си. Целта на Инициативата е да противодейства на нарастващото влияние на Москва и Пекин. Но читателите не харесват идеята.

„По-добре би било Великобритания да изгради добри и търговски отношения с Русия, отколкото с Афганистан под управлението на талибаните“, пишат те.

Превод от Daily Express, Великобритания:

Daily Express: Инициативата Три морета цели противодействие на нарастващото влияние на Русия и Китай

След Brexit Великобритания е призована да укрепи трансатлантическите алианси и да участва в инициатива за противодействие на нарастващото влияние на Москва и Пекин в световните дела.

Инициативата Три морета (ИТМ) е източноевропейски икономически форум, който обединява 12-те държави-членки на ЕС и има за цел да насърчи регионалния диалог по общи политически въпроси. В новия доклад, публикуван тази седмица от поддръжника на Brexit и депутата от Шрусбъри Даниел Кавчински, се казва, че ИТМ е „атрактивна идея“ и „чудесна възможност“ за Великобритания да се ангажира с европейските партньори след напускането на ЕС.

Регионът на ИТМ обхваща почти 30% от територията на Европейския съюз. В тази инициатива участват 12 държави, включително Австрия, България, Хърватия и Естония, като населението на участващите държави надхвърля 112 милиона души.

Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения също са членове на Инициативата Три морета.

В доклада се казва, че ИТМ се нуждае от «значителна политическа и икономическа подкрепа» от други световни лидери и че САЩ в момента са основен външен партньор на Инициативата.

В доклада си Кавчински подчерта, че сътрудничеството с това обединение ще помогне „да се противодейства на нарастващото влияние на Москва и Пекин в региона по отношение на енергийната сигурност и инвестициите в инфраструктура“.

В доклада се отбелязва «нарастващото енергийно господство на Русия» в Европа, което се обезпечава от инфраструктурни проекти като газопровода «Северен поток 2″…

Източник: https://www.express.co.uk/news/politics/1487191/brexit-britain-three-seas-initiative-daniel-kawczynski-russia-uk-global-influence

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments