Al Ittihad: Превъзходството на Запада рухна

Западът бе в челните редици на света в продължение на пет века, но днес е принуден да се адаптира към друга реалност, в която вече не е доминиращата сила. Това мнение беше изразено от политолога Бертран Бади преди пет години. След провала на САЩ в Афганистан това изявление стана по-очевидно. Кой оформя световния ред днес?

Превод от Al Ittihad (ОАЕ):

 Al Ittihad: Превъзходството на Запада рухна

След провала на САЩ в Афганистан стана очевидно, че всяко политическо инженерство, което не отчита спецификата на обществата, тяхната история и структурните компоненти, в крайна сметка е обречено на катастрофа.

В книгата „Ние вече не сме сами в света“, публикувана преди няколко години, френският политолог Бертран Бади казва, че Западът, който е в челните редици на света в продължение на пет века, трудно приема новата реалност, в която тя вече не е доминираща сила, контролираща съдбата на човечеството.

Студената война в някои аспекти бе проява на идеологическо и стратегическо предизвикателство към западната хегемония, но, от друга страна, това бе вътрешно противоречие в самата западна система, предвид факта, че Русия се опитва да следва съвременния европейски модел , а Китай вгражда западната култура в своята марксистка идеология.

Иронията е, че краят на Студената война доведе до дълбока криза в съвременната западна система. Русия се стреми да открие своите евразийски културни корени, като се дистанцира от западния либерализъм, докато Китай предефинира своята конфуцианска културна идентичност.

Стълбовете, върху които се основава съвременната западна система, вече не определят сегашния световен ред.

Балансът на военната и икономическата мощ вече не е решаващ фактор в международните отношения, отстъпвайки място на социалните и културни фактори.

В началото на 90-те години на миналия век френският президент Франсоа Митеран събра африканските държавни глави в град Ла Бол и ги призова да преминат към плуралистична демократична система, където има място за различни партии и свободни избори. Покойният президент на Габон Омар Бонго му отговори:

„Ако искате племенна демокрация и барабани на предизборните кампании, няма проблем. Но демокрацията по образец на западните страни няма да ни превърне в европейци.»

Източник: https://www.alittihad.ae/opinion/4218385/%D9%85%D9%86-%D9%8A%D8%B5%D9%86%D8%B9-%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85-%D8%A7%D9%84%D9%8A%D9%88%D9%85

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments