YNI: Позьорството на Зеленски във Вашингтон

Коментирайки посещението на Зеленски в САЩ, авторът отбелязва, че президентът на Украйна е настоявал за посещение в Овалния кабинет от няколко години и най-накрая го е постигнал. Неопитен в политиката, комикът — актьор иска да бъде „световен лидер“, затова основният му приоритет не бяха политическите постижения, а позирането за пресата в Белия дом.

Превод от The National Interest, САЩ: 

YNI: Позьорството на Зеленски във Вашингтон

Владимир Зеленски, младият телегеничен президент на Украйна, току-що мина през Вашингтон и много наблюдатели се опитват да разберат смисъла на това кратко посещение. И така, какъв беше смисълът в края на краищата?

Отчасти това е престиж, отчасти портфейл. Зеленски от години настояваше да направи визита Овалния кабинет и накрая постигна целта. Зеленски никога не е крил своите амбиции: неопитният комик-актьор иска да бъде световен лидер, така че позирането пред пресата в Белия дом беше негов основен приоритет.

Зеленски си тръгна, след като получи допълнителна сума пари. Вашингтон обеща допълнителни 60 милиона долара за борбата на Украйна срещу руснаците, 45 милиона долара за хуманитарни нужди и още 12,8 милиона долара за помощ, свързана с COVID-19. Оскъдната сума, отделена за издръжка на армията, разбира се, беше приета с радост, но това е капка в морето, предвид огромните нужди. Зеленски изчисли, че страната се нуждае от 22 милиарда долара, за да модернизира флота си, а повечето анализатори смятат Черно море за един от най-уязвимите региони на Украйна.

Подобно на екипа на Байдън, екипът на Зеленски следи отблизо дневния ред на президента, но украинският президент рядко говори пред пресата или дава пресконференции. Двудневното му посещение във Вашингтон не беше по-различно. На официалната си среща с експертите от мозъчните тръстове Киев внимателно подбра списъка с гости и изключи от него експертите, които биха били твърде критични към скромните постижения на Зеленски, и пресече въпросите веднага щом в тях се появяваха критични бележки. Събитието се проведе странно в библиотеката на Маунт Върнън, музея в имението на Джордж Вашингтон, първият президент на Америка. Изборът на място за срещата така и не беше обяснен, но фактът, че посолството реши да организира самото събитие, говори за контрола, под който се провеждаше това събитие и посещението като цяло.

От трибуната Зеленски произнесе една незапомняща се подготвена реч на украински, а след това даде думата на съветника на президента Тимофей Милованов, който представи „плана за трансформация“ на Украйна. Д -р Милованов, който винаги е бил преподавател в университет, показа за първи път три слайда, които бяха пълни с текст и които бяха фокусирани върху физическата сигурност, енергийната сигурност и инфраструктурата, както и икономическия растеж. Съдържанието на слайдовете не предизвиква съмнения или възражения.

Колкото и да е странно, това беше първият преглед на тези слайдове.

Украинците бяха малко изненадани, когато научиха за новия план и се чудеха защо той се показва първо на американските експерти, а не на украинската общественост.

Андрей Осадчук, опозиционен депутат от украинската политическа партия „Голос“, коментира инвестиционния проект на Зеленски със запомнящите се думи:

„Зеленски иска всички да играят футбол с нас. Имаме прекрасен стадион. Перфектна трева. Имаме всичко необходимо, но няма съдии. Но нека все пак играем.»

След официалното представяне бяха зададени два въпроса. Мирослава Гонгадзе настоя Зеленски да отговори на въпроса за корупцията.

Зеленски отговори, че има два начина за борба с корупцията — дигитализацията и съдебната система (това твърдение е безумие, бел.ред.) и че благодарение на действията, предприети от неговия екип в борбата с корупцията, „ние вече спечелихме …, а бъдещите президенти ще го оценят и ще го използват».

Жалко, че това твърдение не отговаря на действителността.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/what-was-point-zelenskyy%E2%80%99s-visit-anyway-193096

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments