Учените: 900 хиляди са жертви на войните на САЩ с терористите по света


Учени от университета Браун изчислиха колко струват на американския бюджет 20 години военни операции след атаката на 11 септември, както и общият брой на убитите. Изследването е публикувано на уебсайта на университета.

Учените: 900 хиляди са жертви на войните на САЩ с терористите по света

Според експерти от проекта „Цената на войната“, САЩ са похарчили 8 трилиона долара за война срещу тероризма, ако се включат само преките разходи: увеличаване на бюджета на Министерството на отбраната, грижите за ветерани, увеличените плащания за служба извън страната, обслужващите военни заеми и др.

Общият брой на загиналите се изчислява между 897 000 и 929 000. Този брой включва американски войници, войници на съюзниците, цивилни, журналисти, американски бойци и помощници. Този брой не включва косвените загуби от глад, болести, икономически спад и спад на жизнения стандарт. Повечето жертви както на американски войници, така и на цивилни са в Ирак.

„Този ​​брой е значително по-нисък от истинския брой на загиналите“, заключава Нета Грауфорд, професор по политически науки в Бостънския университет.

По-рано съобщихме:

Наивните тайванци вярват, че американските оръжия ще им позволят да сдържат континентален Китай, пише «Хуанцю Шибао». Изданието отново припомня какво очаква Тайван в случай на война.

«Единственият начин да оцелеете е да се предадете, а китайската армия ще приеме гаубиците като трофеи. Няколко ракети се полагат и за Япония, която също носи «торби с динамит» от САЩ».

Превод от Хуанцю шибао (Китай):

"САЩ се готвят за открита война с Китай и Русия"

Миналата сряда САЩ обявиха, че ще продадат 40 самоходни гаубици M109A6 и други оръжия на Тайван за общо 750 милиона долара. Това е първата продажба на оръжие на Тайван от администрацията на Джо Байдън. Освен това Япония наскоро обяви, че ще разположи ракети земя-въздух и ракетни звена земя-кораб на остров Ишигаки близо до Тайван. Японските медии твърдят, че този план за разполагане включва отчасти засилване на натиска от японските морски сили за оказване на помощ в защитата на Тайван.

Властите на Тайван имат ограничен светоглед. Ако между двете страни на пролива избухне пълномащабна война, НОАК (Народоосвободителна армия на Китай, бел.ред.) задължително ще нанесе пълноценен  удар по основните обекти на Тайван.

В периода на управление на Чен Шуйбян (тайвански политик, бел.ред.) тайванската армия считаше, че материкът е нацелил към тях над 1000 ракети.

Сега от първия рунд удари НОАК може да мобилизира значително по-големи сили. За много кратък период от време нито една от целите на острова, от аерогарата до ракетните и артилерийски позиции и военните командни центрове, няма да може да устои, а комуникационните линии на Тайван ще бъдат бързо напълно парализирани.

Тайванската армия трябва ясно да разбере, че след избухването на война единственият им начин да оцелеят е да се предадат, а всяка съпротива е безсмислена.

Считаме, че много тайвански военни офицери и войници разглеждат военната служба като професия, за да изкарват прехраната си, и разчитат на факта, че няма да се изправят пред война.

Веднага щом избухне войната, всеобхватна атака с пълно поражение от континента незабавно ще унищожи бойния дух на цялата тайванска армия.

С изключение на оръжията и оборудването, продавани на Тайван от Съединените щати и които незабавно ще бъдат унищожени, всички останали оръжия и оборудване ще станат военна плячка на НОАК.

Сигурността на Тайван може да бъде осигурена само с политически средства, тоест чрез приемане на принципа «единен Китай», очертаване на ясна граница между себе си и стратегията на САЩ за ограничаване на континентален Китай и активно обсъждане на начините за мирно обединение с континента, както и като се придържат към ясните правила на концепцията «една държава, две системи «.

Китайският народ горещо обича мира и спокойствието. Китай вече е най-голямата търговска държава в света. Нашите супериндустриални производствени мощности са от полза за цялото човечество.

Затова САЩ и Япония трябва да смекчат стратегическата си арогантност спрямо Китай и да се въздържат от необмислени действия срещу него, за да се избегнат погрешни преценки, което може да доведе до фатални последици.

Коментари на читатели:

9oHD70Rq

Продажбата на американски оръжия на Тайван е равносилно на обявяване на война! Трябва да поставим ултиматум на правителството на САЩ, ако то продължи да настоява за продажба на оръжия, ще започнем военни действия!

rgKxOM7h

Ако имаха нужда от погребални камбани, много лесно могат да бъдат поръчани.

Въпреки че в това има известна символика — погребални камбани зад океана.

Ако САЩ се намесят във вътрешните ни дела, това със сигурност ще завърши с провал и със сигурност ще ускори упадъка на американския империализъм.

Не случайно в имперски Китай чуждите държави се смятаха за варвари. Погледнете ги сега — те влизат в конфликти без причина, а говорят за някаква си напреднала цивилизация.

САЩ се готвят за открита война с Китай и Русия.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/44ENB3ytExa

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments