Asharq Al-Awsat: Йордания моли защита от Русия

Бившият министър на културата на Йордания анализира посещението на крал Абдула II в Москва. Според него срещата на монарха с Путин е свързана със събитията в сирийския град Дераа, който, както пише авторът, се е превърнал в крепост на терористи. Салех Ал-Колаб е уверен, че днешните събития в региона са тясно свързани със споразуменията, постигнати по време на преговорите.

Превод от Asharq Al-Awsat (Саудитска Арабия):

Asharq Al-Awsat: Йордания моли защита от Русия

Град Дараа и едноименната провинция са последната граница по пътя към Йордания. Това беше така не само в ерата на режима на Асад както на баща, така и на син, но и много преди те да дойдат на власт в Сирия. Най-трудният период е по време на съществуването на Обединената арабска република, която беше съюз на две държави — Сирия и Египет. Наскоро Йорданският крал Абдула II пристигна в Москва, където се срещна с президента Владимир Путин. Известно е, че руските сили присъстват в сирийските райони в съседство със сирийско-йорданската граница, които се считат за стратегически важни за сигурността на страната.

Известно е, че броят на сирийските бежанци, избягали в Йордания от гражданската война, надхвърля един милион. Бежанските потоци не пресъхнаха няколко години след Арабската пролет, която създаде сериозни икономически и социални проблеми за страната, чийто икономически потенциал е доста ограничен. Освен това в страната продължават да се стичат бежанци от Ирак, Западния бряг и Йемен.

Проблемът е, че непрекъснатият поток от бежанци се е отразил негативно на социално-икономическата ситуация в страната, страдаща от бежанския проблем от основаването на Хашемитското кралство Йордания в средата на 40-те години. След войните от 1948 и 1967 г. поток от палестински бежанци се изля в Йордания. Събитията от последните години доведоха до факта, че много жители на Западния бряг се преместват на Източния бряг. Между другото, всички те са граждани на Йордания и когато преминават река Йордан, се връщат в родината си, в страната си и при семействата си.

Йорданският крал наскоро пристигна в Москва, където се срещна с президента Владимир Путин. Йорданският монарх счита, че Русия играе ключова роля за разрешаването на конфликта в Сирия, особено в региона Дераа, който граничи с Йордания, и в някои други региони на Хауран, простиращи се от покрайнините на Дамаск до сирийско-йорданската граница. Известно е, че Русия е единствената страна, способна да контролира сирийското досие и да спре потока от сирийски бежанци, които се втурнаха към Йордания, която вече не може да приеме такъв брой хора. В по-голямата си част хората бягат от северната част на Сирия. „Сирийският арабски регион“ се превърна в голям „склад“ за терористични групировки, включително ИДИЛ (терористична организация, забранена в Руската федерация, бел.ред.), в допълнение към ливанската Хизбула и иранските милиции.

По време на посещението си в Москва кралят на Йордания се договори с руския президент Владимир Путин руските войски да поемат контрола над Дераа и всички територии в Южна Сирия, граничещи с Хашемитското кралство Йордания, тъй като режимът на Асад не ги контролира. Много въоръжени организации и групировки, с които режимът на Асад е принуден да сключи примирие, включително ИДИЛ, използват тези територии, за да атакуват райони на юг от сирийската столица.

Очаква се руските сили, настъпили в посока Дераа, да овладеят районите на юг от Дамаск.

Източник: https://aawsat.com/home/article/3165346/%D8%B5%D8%A7%D9%84%D8%AD-%D8%A7%D9%84%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8/%D8%AF%D8%B1%D8%B9%D8%A7-%D8%B9%D8%A7%D8%B5%D9%85%D8%A9-%D8%AD%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D8%AD%D8%AA%D9%84%D9%87%D8%A7-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%85%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%A5%D8%B1%D9%87%D8%A7%D8%A8%D9%8A%D8%A9

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments