В Москва се състоя премиера на филма «Керчек» за живота на кримските татари

В московския «Дом на киното» се състоя премиерна прожекция на документалния филм «Керчек» («Истина»), посветен на живота на съвременните кримски татари, съобщи ТАСС.

В Москва се състоя премиера на филма "Керчек" за живота на кримските татари

Главните герои на филма бяха общественици, представители на духовенството, научна и творческа интелигенция, както и успешни бизнесмени и обикновени хора. Всички те споделиха своите истории и разказаха как се e променил животът им след обединението на полуостров Крим с Руската федерация.

Режисьорът на филма „Керчек“ Дияна Кади отбеляза, че се е опитала да покаже във филма как „кримскотатарският народ се развива, създава и допринася за развитието на Крим и Русия като цяло“. Кади добави, че филмът разкрива характера и самата душа на кримскотатарския народ чрез техните обичаи, творчество и живот.

„Бих характеризирала работата си като „филм-визитка“, който запознава публиката с кримскотатарския народ и неговия истински характер. Виждам как се държат украинските кримски татари в информационното поле, фокусират се върху негативното, върху това, което ни разделя, ние, имам предвид руския и кримскотатарския народ, спекулират с митовете, с историческите обиди и т.н.“, заяви Кади.

Според нея филмът развенчава митовете и стереотипите и е абсолютно аполитичен, тъй като основната задача е била „да покажем трудолюбивия и талантлив кримскотатарски народ, да накараме нашите народи да имат повече допирни точки“.

„Има много митове и измислици за кримскотатарския народ, за техния живот в съвременния Крим, за това, което се случва в нашата страна днес. Филмът има за цел да покаже на хората истината. Той е много прост и достъпен. В продължение на десетилетия кримските татари се опитваха да постигнат техният език да бъде включен в списъка на официалните езици на Крим. Това се случи едва след завръщането на Република Крим в Русия“, — сподели мнението си с журналисти Георги Мурадов, заместник-председател на Съвета на министрите на Крим.

Припомняме, че Кримският полуостров се обедини с Руската федерация след референдум, проведен през 2014 г. Повече от 96% от гласоподавателите гласуваха за присъединяването на Крим към Русия. Въпреки факта, че референдумът се проведе в съответствие с всички международни норми, Украйна отказа да признае резултатите от гласуването.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments