Sina: Русия забива кинжал в самото сърце на НАТО

НАТО, начело със САЩ, непрекъснато се опитва да сплаши Русия. В Америка дори предполагат, че в случай на война с Русия, САЩ първо ще трябва да „окупират Калининград“. Но Русия няма да се откаже толкова лесно, отбелязва Sina. Калининград е кинжалът, който Русия забива в самото сърце на Запада.

Превод от Sina (Китай): 

Sina: Русия забива кинжал в самото сърце на НАТО

Според руското министерство на отбраната, на 19 август морската пехота на Балтийския флот е провела военни противодесантни учения в района на Калининград. Въпреки че обхватът на тези учения беше ограничен (общо бяха включени повече от 600 войници и повече от 70 части техника), това представлява много силна контрамярка за Русия.

Някои военни експерти отбелязват, че по този начин руските военни не само предупреждават страните от НАТО да нямат „неоправдани желания“ относно Калининград, но и отново демонстрират пред съответните държави особеното стратегическо значение на ексклава на Русия и решителността на руската армия да защитава територията на своята страна.

По-рано тази година американското списание Military Strategy Magazine публикува статия, че в случай на военен конфликт между САЩ и Русия, американците първо ще трябва да окупират Калининград, за да получат предимство. Ако анализирате по-късни събития, можете да видите, че под ръководството на САЩ страните от НАТО увеличиха честотата на ученията в Балтийско море край Калининград, в напразен опит да сплашат Русия. Необходимо е обаче да се осъзнае, че Русия никога няма да се откаже от този регион, тъй като това е нейният „остър нож“, с който е притиснала за „гърлото“ Европа.

Калининградската област е ексклав на Русия. Въпреки че е най-малката съставна единица на Руската федерация, тя има уникално географско положение: Калининградска област граничи с Полша на юг, Литва на изток и се мие в Балтийско море на запад. Този район се намира по права линия само на 400-600 километра от Германия, Швеция, Унгария и други западни страни. Докато позицията на Калининград изглежда по-скоро като притисната между европейските страни, тъй като има достъп до Балтийско море, регионът, напротив, помага на Русия да сдържа НАТО.

По тази причина Русия продължава да строи военни пристанища и съответни военни бази на територията на региона. Започна модернизацията на най-голямата военноморска база в региона — Балтийск, въпреки ограничения военен бюджет на Русия.

Това означава, че след тази модернизация руският флот вероятно ще разположи една или повече ядрени подводници в Калининград, които могат да осигурят дългосрочно сдържане на страните от НАТО.

Освен това, след разполагането на ядрени подводници в региона, дори използването само на конвенционални ракети, изстреляни от тях, ще бъде достатъчно, за да „покрие“ основните европейски държави, което значително ще намали разходите на Русия за сдържането на Европа. Тази стъпка може да бъде описана като изгодна във всички отношения.

През 2014 г. Русия вече разположи ракетната система „Искандер“ в Калининград. Разполагането на този тип ракети е от особено значение за много страни от НАТО.

Съдейки по разполагането на всички видове оборудване, Русия е изключително оптимистично настроена по отношение на особеното стратегическо значение на Калининградска област. До днес НАТО и другите, ръководени от САЩ държави, често оказваха натиск и сплашваха Русия с постоянни военни учения. Това естествено принуди Русия да предприеме контрамерки. Вместо да им отправя непрекъснато предизвикателства, не е ли по-добре да ударите в сърцето? А Калининград е отлично решение на проблема! Русия използва своя ексклав, за да създаде стратегически опорен пункт и сега всички страни от НАТО ще знаят как и дали си струва да се опитват да я притискат!

Източник: https://k.sina.com.cn/article_6242886630_1741ae3e6001024uwt.html?sudaref=away.vk.com&display=0&retcode=0

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments