«Северен поток-2» е 100 % готов

Строителството на газопровода «Северен поток-2» е било напълно завършено тази сутрин, съобщи газовият концерн Газпром, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Северен поток-2" е 100 % готов

На сутрешното оперативно заседание на концерна ръководителят му Алексей Милер е съобщил, че строителството е било завършено в 08:45 часа московско време.

Газопроводът „Северен поток-2“, съвместно предприятие между руския „Газпром“ и пет европейски партньори, има за цел да транспортира руски природен газ до Германия през Балтийско море.

Изявлението идва след като операторът на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че последният елемент от втората тръба на „Северен поток-2“ е заварен в понеделник.

„На 6 септември 2021 г. специалисти от баржата „Фортуна“ завариха последния елемент от втората тръба на газопровода „Северен поток-2“, се казва в изявление на операторската компания, като се добавя, че целта е „газопроводът да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година.»

Според «Газпром» тази година през газопровода «Северен поток-2» могат да бъдат доставени 5,6 милиарда кубически метра газ.

Агенция „Блумбърг“, позовавайки се на източници, съобщи, че «Газпром» планира да започне доставките на газ през първата тръба на «Северен поток-2» от 1 октомври, а през втората — до 1 декември.

„Северен поток-2“ предвижда изграждането на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Работата по него беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания „Allseas“ се отказа от полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. От декември 2020 г. строителството на газопровода бе възобновено.  Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments