«Путин излиза на лов, британците да се молят зимата да е мека»

Русия се възползва от сътресенията на световния енергиен пазар, като ограничи обичайните обеми на доставки на газ за Европа. Нейната цел е да увеличи политическото си влияние и да постигне сертифициране на Северен поток 2 при своите монополни условия, пише авторът пропагандно, плашейки читателите, че Европа може по всяко време да стане жертва на „енергиен шантаж“.

Превод от The Telegraph, Великобритания:

"Путин излиза на лов, британците да се молят зимата да е мека"

Доколкото Владимир Путин ограничава доставките на газ за Европа, трябва да се молим за мека зима.

Руският президент Владимир Путин умишлено организира криза в доставките на енергия в Европа, като ограничава сезонните газови потоци, в резултат на което регионът не може да попълни силно изчерпаните запаси преди началото на зимата.

Обединеното кралство не е целта на тази геостратегическа маневра, но и то може да пострада, тъй като намали капацитета за съхранение до минимум, за да минимизира разходите.

Великобритания се налага да се опира на енергоресурси, доставяни по интерконектор от континента, но при извънредни обстоятелства всичко може да се промени.

«Обединеното Кралство е по-уязвимо пред лицето на кризата с доставките на газ в сравнение с другите западноевропейски страни. То има по-малко газохранилища и купува повече руски газ, отколкото мисли — през Нидерландия», заяви Марко Алвера, ръководител на италианската енергийна инфраструктурна компания SNAM.

Цената на газа рязко скочи, а цяла поредица от глобални фактори, съединили се в една точка, потопиха енергийната система на Европа в хаос. Миналата седмица в Британия фючърсните договори за ноември достигнаха рекордно ниво — 135 пенса, което е три пъти повече от обикновените цени за този сезон.

През август цената на електричеството скочи до 100 евро за мегават часа в голяма част от континента, а в Испания и Обединеното Кралство цената надхвърли 120 евро.

Русия се възползва от сътресенията на световния енергиен пазар, за да ограничи обичайните обеми на доставки на газ за Европа през Украйна и Полша. Тя спира доставките, за да увеличи политическото си влияние и да принуди Европейската комисия да сертифицира газопровода „Северен поток 2“ при монополните условия на Кремъл.

«Газпром» всъщност «работи строго според правилата» — тоест доставя точно толкова газ, колкото е посочено в договорите, но държи допълнителните обеми, необходими за попълване на запасите в газохранилища.

Президентът Путин вече получи много от това, което търсеше в сделка между САЩ и Германия.

Путин излезе на лов и изпитва до каква степен западните съюзници са готови да се придържат към обещанията си.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/business/2021/09/05/energy-rationing-feared-russias-gas-squeeze-exposes-uks-perilously/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments