Перспективата: Нерационални действия на САЩ за възстановяване на позициите в света

Перспективата: нерационални действия на САЩ за възстановяване на позициите в света

На 27 август 2021 г. президентът Джо Байдън нареди първата от поредицата атаки на американски безпилотни бойни самолети (БЛА) срещу цели на ИДИЛ в Афганистан.

Превод от OilPrice, САЩ: 

Перспективата: Нерационални действия на САЩ за възстановяване на позициите в света

Това можеше да се очаква, като се има предвид необходимостта на президента да демонстрира известна решителност в защитата на позициите на САЩ при изтеглянето си от Афганистан. Беше ясно обаче, че това е „утешителна“ реакция в отговор на унижението, което САЩ преживяха.

Очакваше се президентът да бъде изправен пред натиск да изрази решителността и способностите на САЩ по-решително.

Въпросът е дали Байдън наистина може да изведе действията си до опасното ниво, което би могло да предизвика по-широк военен конфликт. И ако е така, какво може да доведе до такава ескалация?

Засега няма индикации, че президентът има желание или способност да предприеме каквито и да е действия за „повишаване на американския престиж“ в чужбина, което би могло да доведе до нестабилност в глобалната сигурност. Оказа се, че ударът на американските безпилотни летателни апарати в Афганистан и посещението на вицепрезидента Камала Харис в Сингапур и Виетнам се възприемат (при това отново) като „невпечатляващи“, затова във Вашингтон бяха разгледани допълнителни възможности.

Те могат да включват запазване на „правото“ за намеса в бъдеще на американската авиация в Афганистан, но това вероятно ще бъде направено предимно в подкрепа на усилията на талибаните да потиснат ИДИЛ. Това може да включва и по-строги военни действия на САЩ в Сирия или Персийския залив.

Възможно е Държавният департамент на Байдън да продължи да настоява за санкциониране от ООН на военна намеса в Етиопия, уж за защита на „правата на човека“. От гледна точка на Държавния департамент на Байдън, това би демонстрирало „повишен морален ангажимент“ от страна на САЩ, въпреки че подходът на администрацията на Байдън да смаже стария си съюзник, Етиопия, не се споделя от мнозина и не се подкрепя от разузнаването на място в района на Нил.

Намаляващото уважение към стратегическото ръководство на САЩ може дори да предизвика обратни резултати в отговор на настоящите опити на администрацията на Байдън да увеличи натиска върху Етиопия. По същия начин опитите на Държавния департамент на Байдън да поднови „незавършената война“ на администрациите на Клинтън и Обама срещу Сърбия може да получат малка международна подкрепа.

Така че практическият въпрос е дали крахът в Афганистан като цяло ще задълбочи спада на американските операции в чужбина за гарантиране на националната сигурност?

По-скоро точно това и се случва, още повече, че Белият дом на Байдън сега в спешен порязък превключва своето внимание върху обикновеното съхраняване на демократичното болшинство в Конгреса за изборите през 2022 година.

Автор: Грегъри Копли — историк, писател и стратегически анализатор. В продължение на почти пет десетилетия работи на най -високо ниво с различни правителства по света, като ги съветва по националната сигурност, разузнаването и правителствените въпроси. Автор или съавтор на над 35 книги.

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/9-Major-Consequences-Of-The-US-Failure-In-Afghanistan.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments