OilPrice: С един удар Вашингтон даде старт на «новата руска империя», стратегическият ръст на Москва е факт

Американското издание назовава 9 глобални последици от провала на САЩ и Запада в Афганистан. Картата на силите на света коренно се променя. Западните съюзи отслабват. Китай и Русия са във възход. Байдън е нервен, особено заради предстоящите избори за Конгреса. Няма ли това да го тласне към ирационални действия? Ще пламне ли отново войната в Афганистан?

Превод от OilPrice, САЩ: 

OilPrice: С един удар Вашингтон даде старт на "новата руска империя", стратегическият ръст на Москва е факт

Старомодната гражданска война се възобнови в Афганистан около средата на август 2021 г. Откритата интернационализация на войната там приключи, но латентната й форма се върна на бойното поле в нова рамка. Тежката гражданска война — новите „августовски битки“ — предричаха радикална промяна в глобалния баланс на силите. Събитията от 2021 г. не само събудиха заспалата Голяма игра в Централна Азия, но сериозно повлияха върху целия свят.

За един миг САЩ се превърнаха в химера в Азия. Това е същият регион, който приветства Вашингтон, новият голям съюзник през 1991 г., когато щатите се радваха на възраждащата се независимост.

С редки изключения Америка водеше войната като процес и не притесняваше къдравата си глава с крайните резултати…

Тя води 20-годишни войни 20 пъти, но дори не успя да научи дори един-единствен стратегически урок през тези 20 пъти.

Съединените щати пропиляха живота на своите граждани и гигантски ресурси, както и живота на своите съюзници и противници, без никаква философия или цел. Америка влезе в „Голямата игра“, която се случва в този регион от векове, без да разбира нищо по въпроса. Тя пропиля трудно спечелените знамена на своя национален престиж и моралните, технологичните и социалните постижения, които някога й донасяха съюзници и почитатели.

Както казах в книгата си „Изкуството на победата“:

„Ако не знаете къде отивате, тогава всяка пътека ще ви доведе до катастрофа“.

А за Съединените щати и онези съюзници, чиито гласове Вашингтон не чу, тяхното злополучно присъствие в Афганистан наистина доведе до катастрофа.

Беше ясно, че САЩ, при новия си президент Джо Байдън, претърпяха — поради начина, по който напуснаха Афганистан — най -големия стратегически удар след края на Студената война.

Това също означава, че „Западът“ — по същество съюзниците на САЩ — също преживя един от най-големите колективни катаклизми след, да речем, края на Втората световна война преди 76 години. В средата на август 2021 г. западните страни бързо осъзнаха, че новата администрация на САЩ е твърде арогантна, за да се координира с традиционните си съюзници. Президентът Байдън, противно на обещанията си, не се консултира с нито един съюзник относно времето и методите за прекратяване на намесата на САЩ (и следователно на коалицията) в Афганистан.

Централноазиатските държави, новите съюзници на Запада, също претърпяха сериозен катаклизъм.

Най-големите бенефициенти от срива на позициите на САЩ в Афганистан (и Централна Азия) бяха Русия, Китайската народна република, Индия, Иран и ислямските джихадистки движения.

Вашингтон даде възможност на Русия да възстанови властта над бившата руска империя в Централна Азия с един удар.

„Нова руска империя“ няма да има същата форма като старата съветска империя, която СССР загуби през 1990-91 г., но сега светът се промени и тази категория — „империя“ — придобива напълно нови значения през 21 -ви век.

По този начин Вашингтон даде — повече от век след преврата, който свали цар Николай II — възможност да се възобнови стратегическият ръст на Русия.

Автор: Грегъри Копли — историк, писател и стратегически анализатор. В продължение на почти пет десетилетия работи на най-високо ниво с различни правителства по света, като ги съветва по националната сигурност, разузнаването и правителствените въпроси. Автор на над 35 книги. Австралиец, той е президент на базираната във Вашингтон Международна асоциация за стратегически изследвания.

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/9-Major-Consequences-Of-The-US-Failure-In-Afghanistan.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments