Какво застави СССР да изведе войската си от Афганистан, 1 част

Бягството на американците от Афганистан се превърна в основното политическо събитие на лятото на 2021 г. Каква е разликата между паническия старт на американците и изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 г.? Какво принуди СССР да изпрати войски в тази страна, припомня Алексей Куприянов в списание „Профил“.

Какво застави СССР да изведе войската си от Афганистан, 1 част

Прогресивните емири и крале
Отношенията между Съветския съюз и Кабул бяха доста топли от самото начало. Ако през 19 век и в първите години на 20 век Афганистан редовно играеше ролята на буфер между двете империи, определена му от британците, след това ситуацията се промени радикално.

Две революции се извършиха в Русия през 1917 г. и съветското правителство обяви отхвърляне на имперската политика, като същевременно предложи на народите от Изтока изкусителната идея за освобождение от колониалното управление. В Афганистан предпазливият емир Хабибула, който предпочиташе да не се кара с Великобритания, умпя през февруари 1919 г., докато ловуваше при мистериозни обстоятелства, а синът му Аманулла дойде на власт, стремейки се към пълна независимост от Англия и търсейки съюзници.

В резултат Афганистан, по ирония на съдбата, стана първата държава, признала Съветска Русия: Аманула се надяваше да получи оръжия от северните съседи за войната с англичаните и в същото време да си върне наследствените земи — оазисът Пенде, който стана част от Руската империя през 1885 г. Нищо не се получи нито от първото, нито от второто начинание: болшевиките не предадоха Пенда, а когато съветското посолство пристигна в Кабул, нетърпеливият Аманулла вече бе отприщил третата англо-афганистанска война, която завърши наравно.

Какво застави СССР да изведе войската си от Афганистан, 1 част

Това не влоши стратегическите отношения между Съветска Русия и Афганистан: още през 1921 г. беше подписан договор за приятелство, а през следващите години Съветският съюз помогна на прогресивният Аманула с каквото може — от самолети за армията до пари в брой. Аманула от своя страна се опита да ограничи дейността на басмачите доколкото е възможно.

Когато през 1928 г. в Афганистан избухна бунт на племена, недоволни от реформите на Аманула (например, той дори позволи на жена си, известна феминистка, да ходи без чадра и в европейска рокля), СССР изпрати отряд под командването на Виталий Примаков, известен казашки командир. Примаков превзе Мазари-Шариф, но Аманулла изведнъж се отказа от битката и избяга от страната. Наложи се операцията да бъде прекратена.

Последващите афганистански владетели — Надир Шах и особено Захир Шах — се опитаха да маневрират първо между членовете на клуба на великите сили, а след това и между свръхдържавите. Захир Шах през 1948 г. отхвърли предложението на САЩ за разполагане на американска военна база близо до Кандахар. През 1955 г. опитът на Вашингтон да убеди Кабул да се присъедини към Багдадския пакт, който вече беше подписан от Великобритания, Турция, Пакистан, Иран и Ирак, завърши с неуспех.

Афганистанците упорито държаха на неутралитета си; Американците, праволинейно мислещи в категориите на Студената война, приеха това като предизвикателство и ограничиха всички програми за помощ за Кабул. Захир Шах сви рамене и се обърна към Москва. Сметките му се оказа вярни — през същата 1955 г. при посещението на Никита Хрушчов и Николай Булганин в Кабул той получи заем от 100 милиона долара.

Край на 1 част, следва продължение

Петя Паликрушева

Какво застави СССР да изведе войската си от Афганистан, 1 част

Коментари:

comments powered by HyperComments