Войната в Сирия: В Тартус Русия спешно удвоява арсенала от„Калибри“

Много е вероятно войната в Сирия, полузабравена през последните месеци, отново да пробие в заглавните страници на световната преса. Най-малкото, под шума на поредния мащабен удар на руските високоточни крилати ракети „Калибр“ по базите на местните джихадисти, които се активизираха рязко в южната част на страната.

Войната в Сирия: В Тартус Русия спешно удвоява арсенала от„Калибри“

В най-близко време в Тартус от състава на постоянното оперативно съединение на ВМФ на РФ в Средиземно море ще се окажат невиждан брой кораби-носители на «Калибър» с обхват на стрелбата по цели в неядрен вариант 1500-2000 км.

Ракетите «Калибър» за пореден месец са на бойна служба в тези ширини чрез черноморсикте подводници Б-262 «Старый Оскол» и Б-267 «Ростов-на-Дон» (проект 636.3 «Варшавянка») и фрегатата «Адмирал Есен». Вероятно с «Калибри» на борда си ще спре в Тартус и пристигналият от Севастопол патрулен кораб от проекта 22160 «Василий Биков».

Понастоящем едновременният сумарен залп с «Калибрите» от постоянното руско съединение в Средиземно море е 24 ракети «Калибър» (по четири от две подводници и по осем от «Адмирал Есен» и от «Василий Биков».

Но буквално тези дни същият този арсенал съществено ще нарасне.

Към Тартус от Балтийско море се насочват едновременно три ракетни «Варшавянки»  — Б-274 «Петропавловск-Камчатский», Б-603 «Волхов» и Б-265 «Краснодар».

Може да се предположи, че друга новопостроена подводница за Тихия океан — главният ракетен корвет «Гремящий» (проект 20385) също се насочва към Тартус.

Както и «Адмирал Есен» и «Василий Биков» — също с по осем ракети «Калибър» на борда си.

През август и септември рязко се изостри обстановката в южна Сирия — в провинция Дераа. Голяма част от анализаторите я наричат «люлката на сирийската революция».

Там тези дни се оказа ликвидирано много внимателното пазено от Русия по нейна инициатива примирие с джихадистите.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments