В Парламента: ДБ и ИТН срещу 9 септември

Историческата дата 9 септември предизвика остра размяна на реплики в парламента. Повод стана декларация на «Демократична България», посветена на преврата от 1944 г. Депутатът Атанас Атанасов призова да се поддържа паметта за събитията от това време:

 

«Има срамни неща, вършени през тезВ Парламента: ДБ и ИТН срещу 9 септемврии 45 години — преследвани хора, ограничавани са в своите права, отнемани са им възможности за своето развитие. За да има помирение, трябва да има покаяние».

Депутатът от «БСП за България» Александър Симов призова да се спре с използването на датата 9 септември за политически цели и остро се обърна към групата на «Демократична България»:

«Половината тука са деца на старата номенклатура. Част от вашите родители тази вечер ще празнуват и от тук нататък всяко изречение от ДБ трябва да го възприемаме като карикатура. Не трябва и не може постоянно да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили».

По време на изказването на Александър Симов групата на «Демократична България» напусна демонстративно пленарната зала, а председателят на парламентарната група на «Има такъв народ» Тошко Йорданов контраатакува левицата:
 
«Аз съм бил в гимназия, в която учих с децата на партийни величия и Корнелия Нинова го знае много добре. Ходил съм им на гости като бях ученик и някои от тях имаха охрана долу на входа и домашни прислужници. Така че 9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят бившите комунисти.»

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments