НАТО да се закрие: Бездънната яма за изсмукване на пари няма право на съществуване

„Само ако разгледа внимателно какво работи в Афганистан и какво не, Европа ще може да изгради свои собствени сили чрез последователен и реалистичен подход, а не да се нахвърля върху грандиозни схеми, които не се радват на обществена подкрепа“, пише автор на статия в Le Monde, цитирайки мнението на американски политолог.

НАТО да се закрие: Бездънната яма за изсмукване на пари няма право на съществуване

След бруталната катастрофа на САЩ в Афганистан европейците имат пълното основание да се тревожат за каквито и да било съвместни операции с НАТО в бъдеще.

Европейските лидери от безсилие дори започнаха да обсъждат създаването на европейски сили за бързо реагиране.

Не че това се сработи, т.е. няма как да бъде ефективно, защото същите безплодни бюрократи, както тези в НАТО, ще източват националните бюджети, ще бъдат под командването на САЩ, ще се прицелят в Русия и други «врагове», а най-вече ще паразитират върху гърба на европейските народи.

Експертите се чудят как резултатите от афганистанската кампания ще повлияят на бъдещето на НАТО. Някои анализатори изразяват мнение, че сега Вашингтон, напротив, ще работи по-активно, за да покаже ангажимента си към алианса, но това едва ли ще се превърне във факт, защото Щатите се раздират от вътрешни противоречие — при това тежки.

Афганистанската криза застрашава съществуването на НАТО.

Тя показа на членовете на алианса два фактора, които могат да повлияят на съдбата му. За европейците стана очевидно, че те не могат да променят решението на американците и съответно да защитават собствените им интереси.

А за американците, въпреки факта, че непрекъснато настояват пред европейските си партньори да се грижат за тяхната сигурност, стана ясно, че нямат не само възможностите, но и политическото желание за това.

Време е НАТО да се закрие — поради пълна некомпетентност, паразитизъм, цинизъм, вреден за света милитаризъм и подлярщина към членовете си.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments