Корнилов: ЦРУ са знаели за плана за прихване на самолета, тогава защо винят Лукашенко?!

«Нямам никакво съмнение, че CNN се опитва да замете ролята на ЦРУ в неуспешната операция с историята си „33 богатири“. Но дори СNN признава, че ЦРУ е знаело за плана за „прихващане на самолета над Украйна“.

Корнилов: ЦРУ са знаели за плана за прихване на самолета, тогава защо винят Лукашенко?!
«Чакайте, защо тогава американците обвиняват Лукашенко, че е приземил самолета с Протасевич?», това написа в своя профил в социалната мрежа Туитър политическият анализатор от Русия Владимир Корнилов.

Беларуският опозиционен лидер, чийто арест предизвика широк резонанс в света, се е «разписал» и в Донбас. И то не къде да е, а в редиците на батальон „Азов“, който беше обвинен в САЩ в неонацизъм. Има още някои интересни факти от биографията на бившия главен редактор на «Нехта». Изданието изследва какво е правил беларусинът в Източна Украйна и на Майдана през 2014 г.

Превод от Страна (Украйна):

Неонацисткото минало на Протасевич

Повали Ленин на Майдана

Фактът, че Роман Протасевич участва в протестите на Евромайдан, разказа самият той в интервю за руския журналист Юрий Дудю миналата година.

„Беше ми интересно как работи всичко това. Като цяло е интересно, когато подобни събития са на разстояние. Една нощ с влак — и там всичко е различно”, казва Протасевич.

Според него той е прекарал една седмица на Майдана и се е върнал в Беларус, след като е бил наранен от действията на «Беркут».

„Тогава „Беркут“ ми разбиха главата и трябваше да се върна в Минск. Защото, разбира се, в Украйна не можах да получа помощ. Спомням си, че след един от сблъсъсците, ме вкараха в линейка от отравяне с газ, но видяха белоруския ми паспорт — скъсаха медицинското заключение и казаха: „Това е, здрав си. Излизай“, казва белоруският опозиционер.

За това, че Роман просто е наблюдавал, свидетелства снимка по-долу. Твърди се, че е направена при събарянето на паметника на Ленин на Бесарабка в Киев. Протасевич се усмихва на снимката, показва знака за победа (V) с пръсти и е увит в червено-белия флаг на белоруската опозиция.

Тоест явно подкрепя случващото се. Нещо повече, на Майдана, съдейки по тази снимка, той е в началото на протестите (Ленин беше съборен на 8 декември 2013 г.).

Какво прави Протасевич в Донбас

В многобройни интервюта самият Роман казва, че е прекарал една година в зоната на военните действия в Донбас — но само като журналист. В същото време самият той твърди: „имах рани“.

Беларуският журналист Григорий Азаренок, който подкрепя Лукашенко, споделя, че Протасевич е отишъл в Донбас през лятото на 2014 г.

Неонацисткото минало на Протасевич

Благодарение на познанството си с ръководителя на украинския «Национален алианс» Игор Гуз, който преди това е задържан в Беларус за протестни действия, Протасевич се озовава в «Азов».

«По негово предложение той се присъедини към батальона «Азов», където премина специално обучение по ръкопашен бой, стрелба с огнестрелни оръжия, щурмови действия, саботаж и диверсионна работа. През зимата на 2015 г. той се издигна до ранг на заместник-командир по комуникациите на втората ударно-щурмова рота. 

Съдейства за получаване на полско и американско финансиране за нуждите на «Азов», твърди Азаренок.

Фактът на участието на Протасевич в «Азов» беше наскоро потвърден, след като снимката му беше открита на корицата на официалното списание на полка „Черно слънце“.

Неонацисткото минало на Протасевич

„Да, на снимката е същият Роман Протасевич. Беларуски пропагандист и подстрекател на бунтове, който беше свален от самолета в Минск.

Да, това е униформата на „Азов“ — неонацистки батальон, участвал в конфликта в Донбас на страната на украинското правителство.

Да, това е пропаганден вестник на батальона „Азов“, с неонацистки символи и т.н.

Вестникът се нарича „Черно слънце“. Черното слънце (на немски: Schwarze Sonne) е езотеричен окултен символ, широко използван от съвременните нацисти.

Да, Протасевич е служил в Азов.

Това беше потвърдено вчера от бившия командир на Азов Андрей Билецки.Ето директен цитат:

„Да, Роман наистина, заедно с «Азов» и други военни части, се бори срещу окупацията на Украйна. Той беше с нас в Широкино, където беше ранен. Но оръжието му като журналист не беше автомата, а словото“.

Неонацисткото минало на Протасевич

«Въпреки че на тази снимка виждаме не словото, а автомата. Сега да съберем две плюс две и да си направим изводите“, пише адвокат Алексей Романов.

Фактът, че Роман е човек с десни националистически възгледи, е известен отдавна. В навечерието на Майдана той е член на „Млад фронт“, дясноцентристка организация, която води улични акции срещу Лукашенко и за намаляване на ролята на руския език в страната. Там е задържан многократно.+

Източник: https://strana.ua/news/335260-roman-protasevich-v-azove-voeval-li-belorusskij-nekhta-na-donbasse.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments