Handelsblatt: Пред «Северен поток 2» могат да се появят нови бариери

Немският вестник Handelsblatt публикува материал, в който се казва, че последните препятствия за газопровода «Северен поток 2» могат да станат новите власти на Германия и юридически трудности.

Handelsblatt: Пред "Северен поток 2" могат да се появят нови бариери

«С години бушува геополитическа битка за завършване строителството на газопровода. Сега започва нова: битката за въвеждането в експлоатация и юридическата сертификация», пише изданието.

Авторите на материала изразяват мнението, че смяната на властта в Германия също е способна да подтикне САЩ към нови санкции срещу тръбопровода.

Отбелязва се, че ако федералното правителство обърне гръб на дадения проект, то Еврокомисията «може да се склони да настоява за изпълнение исканията на Газовата директива към «Газпром» в пълен обем».

По-рано се съобщи, че «Газпром» планира да започне доставката на газ по първата нишка от тръбопровода «Северен поток 2» от 1 октомври.
По-рано съобщихме: «Говорихме и за» Северен поток 2 «и за пореден път разменихме взаимно известните ни позиции», заяви външният министър на Германия Хайко Маас след разговора с държавния секретар на САЩ, който продължи около 40 минути по време на личната си среща в кулоарите на G7, съобщи N-TV.
«Няма никакви новини», добави той.
Германия: САЩ остават твърдо против "Северен поток 2"
Според официалния представител на германското външно министерство, Блинкен отбеляза наличието на «силна опозиция» срещу Северния поток 2 от страна на САЩ.

Както германският телевизионен канал припомня, почти завършеният газопровод между Русия и Германия е една от ключовите разлики в германско-американските отношения в продължение на много години. Смяната на властта във Вашингтон в началото на годината не промени нищо в тази ситуация. САЩ се опасяват, че Европа е твърде зависима от руския газ и искат да спрат проекта с помощта на санкции. Поддръжниците на тръбопровода твърдят, че американците искат само да осигурят по-добри възможности за продажбата на собствения си втечнен газ в Европа.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments