Америка призна: Ка-52М «Алигатор» е по-добър от «Апачи»

В първата петорка са китайски, американски и два руски вертолета.

Рейтингът на петте най-добри ударни хеликоптери в света, съставен от американското списание Military Watch, включва три руски самолета, един американски и един китайски. Рейтингът е съставен, като се вземат предвид всички характеристики — полетни, експлоатационни и, разбира се, ударни.

Това e великолепната петорка.

Америка призна: Ка-52М "Алигатор" е по-добър от "Апачи"

5 -то място — китайският хеликоптер CAIC WZ -10, постъпил на въоръжение през 2011 година. Общо са построени 100 машини, които се отличават със съвременна авионика, както и с уникален арсенал от ракетни оръжия.

WZ-10 е оборудван не само с ракети въздух-земя, използвани за поразяване на наземни цели, но и с ракети въздух-въздух за поразяване на въздушни цели. Разбира се, дори четвъртото поколение WZ-10 не може да се бори с изтребител, но може доста успешно да се справи с хеликоптери и дори щурмови самолети.

4 -то място — Ми -24, по прякор „Крокодил“. Ветеран от Студената война, обаче, след поредица от подобрения, той поддържа добра форма. Отличава се с повишена броня, висока мощност на силовата установка, много сериозно излитаща маса, достигаща 12 тона, масата на ракетите на външната подвеска, равна на 2500 кг. Максимална скорост — 324 км/ч, обхват — 450 км.

Последната модификация — Ми24М-2М има практически всичко, с което са снабдени най-съвременните руски ударни самолети: оптико-локационна система, РЛС с фазирована антенна решетка, ефективен комплекс за РЕБ, а също значителен набор ракетно въоръжение — «Атака», «Вихър», неуправляеми ракети, а също ракета «въздух-въздух» с малък обхват Р-60.

За нанасянето на удари по наземни цели се използа също ракетата «Хермес-А» с уникалния си обхват от 20 км.

Така че ветеранът е напълно дееспособен, което той напълно доказа по време на сирийската си командировка.

3 -то място — McDonnell Douglas AH -64 Apache.

Той е с 12 години по-млад от Ми-24, постъпва на въоръжение през 1984 г. Последната му модификация, AH-64E Apache Guardian, се появи през 2012 г., докато Mи-24P-2M се появи през 2019 г. Apache е най-модерният и най-мощният атакуващ хеликоптер на НАТО. Но в същото време, по отношение на характеристиките на мощността, той се различава малко от руския «Крокодил». Има приблизително същата скорост и обхват. И полезният товар е сравним. Но има несъмнени достойнства.

Но в същото време въоръжението на „Апачи“, може да се каже, че е заседнало в миналия век.

2 -ро място — Ми -28НМ «Нощен ловец».

1 място — Ка -52М «Алигатор»

За тези хеликоптери е необходимо да се пише заедно, тъй като, въпреки фундаменталната разлика в използваната схема на полет на машините, те имат много общо. И на първо място въоръжението, което значително превъзхожда по бойните си способности, въоръжението на „апачите“, а и на всички останали хеликоптери в света.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments